Jumaat, Mei 28, 2010

Kuih Lapis Pisang

Salam..Selamat becuti pada semua...pehhh kiranya ni dah bejangkit wabak demam kuih lapis pisang, melanda    sana sini..hahha sdp mmg x dinafikan..terasa lemak pisang tu..rasa x cukup le nak buat lagi...merebah  kesatu-satu rmh yee..ok tu leh semua dpt rasa...Tq pada yg kongsi resepi kuih yg sdp ni.. pada kekawan Ika, Yatie, K.Ct, K.Ummi sape lg yg dah buat, kita nak bg tahu sdp le kuih ni heeeeeee
Bahannya
(A)
  • 2 cawan santan (guna 1 1/2 kotak santan + 2 cwn air)
  • 1 cwn tepung gandum
  • 1 cwn gula pasir
  • 2 sdm tepung beras
  • 2 sdm tepung kasted - sy guna tepung jaggung
  • 1sdt garam
(B)
  • 1 cwn pisang emas/beragan- dilecik
  • 1/4 cwn air
  • Sedikit pewarna kuning
(C)
  • 1/4 cwn air
  • Sedikit pewarna merah
  • Campurkan bahan A hingga sebati , tapis bhgi kpd dua
  • Yg satu adunan campur bhn B kacau rata dan satu lagi adunan campur bhn C kacau rata
  • Panaskan pegukus lengser loyang dgn majerin panaskan sebentar
  • Tuang salah satu adunan 1/4 dlm loyang dan kukus selama 8 minit 
  • Ulangi adunan kedua kukus lagi buat beselang seli
  • Kukusan terakhir kukus selama 10 minit
  • Sejukan baru si potong









2 ulasan:

Azita Zain berkata...

salam sheila, rajinnya buat kuih lapis kecil2 molek macam tu. dah ramai yg buat kuih lapis ni...tentu sedap ya!

Sheila Shafea berkata...

w'salam kak ita yee mmg sdp tau kak rasa pisang yg lemak manis tu..ingat nak but lagi ni x cukup lah hehehe

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More