Rabu, Mei 26, 2010

Bubur Pulut Hitam

Hai semua..jom  minum ptg dgn bubur pulut hitam ..lama betul x mkn bubur ni, kita suka sangat tau pulut hitam ni...itu pun buat utk diri sendir je.. ingatkan x ada gemarkannya... rupanya masing2 suka next time kena msk lebih le pulut hitam ni..x letak susu cair pun masa mkn sbb dah ada santan...
Bahannya
  • 1 cwn pulut hitam -sy rendam rendam 5 jam
  • 4 cwn air- utk rebus pulut
  • 1 cawn gula - ikut kemanisan sendiri
  • 3 cawan santan dari sebiji kelapa
  • 1 cawan susu cair
  • 2 helai daun pandan yg di simpul
  • Garam
  • Rebus pulut hitam besama air hingga pulut hancur,empuk dan air kurang
  • Masukan 3 cawan santan, daun pandan, garam , gula
  • Kacau jgn sampai pecah minyak, masak hingga didih, tutup api
  • Nak makan bolehlah di tuangkan susu cair- sy x letak pun




2 ulasan:

indahhouse berkata...

salam kak sheila,
aiseh...kak tayang bubur pulut itam. terliur...huwwa... malas tul nak buat sebab kalu saya buat meeesti jadi terpekat sangat2. nanti2 nak cubalah, lagipun ada pulut itam tu...

Sheila Shafea berkata...

w'salam indah hehe tulah akk pun suka bubuir ni tp buas sikit je ingatkan dia org x makan rumanya suka next time kena buat lg

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More