Rabu, Mei 12, 2010

Kek Lapis Coklat

Salam uhuuu..mkn kek lg...actually nak buat pada hari mother day kemarin tapi x sempat lee tepaksalah ditunda ..mlm td baru siap m'bakarnya tp x sempat nak potong pun sbb bantal bucuk dah memanggil hehe, pg ni baru le di rasmikan hemmm ok kek ni x manis..so boleh le buat utk bf...masing2 dah sambar bekas nak tapau...alamak x sempat nak tinggalkan org belakan dah suku je yg tinggal Mr.laling bawa utk bagi kekawann rasa katanya..aduh mak hai kalau tahu pasti buat lebihhhh..
Bahannya
  • 2 cwn tepung naik sendiri
  • 250 gm butter
  • 4 biji telur
  • 1 cwn gula -sy guna 1/2 cwn
  • 1 sdk asen vanila
  • 2 sdb serbok koko
  • 1/2 cawan coklat chip
  • Panaskan oven pada 180'C
  • Dalam mangkuk pukul butter dan gula hingga gebu
  • Masukan telur satu pesatu + asen vanila dan pukul
  • Masukan tepung sedikit demi sedikat  kaut dan balik adunan hingga sebati tak payag di pukul lagi
  • Bahagi adunan kpd dua, masukan serbok koko dan sebatikan
  • Bahagian yg kosong masukan coklat chip
  • Loyang di lenser dan lapik dgn kertas minyak
  • Masukan adunan coklat dan bakar 5 minit, kemudian lapis adunan coklat chip bakar lagi 5 minit selang selikan seterus sampai habis
  •  * Sya buat 3 lapisan sahaja






4 ulasan:

Watierman, rmanbkr berkata...

Salam shiela.....ha...I am back....nak jugak kek...versi adik akak ni...walaupun hampir setiap hari Akak melapis kek..hehehe!Buat lagi Dik..dah ada permintaan tu!

izahdaut berkata...

sodap tuhh....saya pun mmg nak try kek lapis simple mcm ni kak..copy resep

Sheila Shafea berkata...

w'slam k.wati ye kee beat tuuu go akk go...

Sheila Shafea berkata...

Hai azahdaut silakan buat tau mmg simple jeee..

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More