Jumaat, April 30, 2010

Bahulu Pandan

Hai semua jemput minum ptg ye dgn bahulu pandan yg harum semerbak ni...time nak hujan ni pekena teh o panas sdp tau...resepi dari Ezadlieza.blogspot.com , resepi asal di Mry dari Mama_Myvi..actually bahulu rose tapi saja taruk pandan peste nak bg harum..kalau buat rose paste pun harum juga tp stok sy kehabisan...bakar dlm acuan kuih bakar bunga2 gitu, tq Eza and Mama dgn  resepi yg sdp ni
Bahanya
  • 4 biji telur
  • 1 1/2 cwn gula - sy kurang kan sikit
  • 1 3/4 cwn tepung gandum- saya guna tpg naik sendiri
  • 1 sdt asen rose/pandan paste
Caranya
  • Pukul telur + gula hingga kembang
  • Masuk asen roses/pandan paste
  • Masukan tepung pukul lg hingga sebati
  • Sapukan acuan dgn sedikit minyak masak, masuk adunan
  • bakar pada suhu180 darjah selama 1 jam - ikup pada kepanasan oven masing2
  • Kalau nak di marblekan pun boleh adunan tu





4 ulasan:

indahhouse berkata...

salam kak sheila,
wah! kat sini ada bahulu. sedapnya cecah2 ngan kopi o. yum yum. nak tapau sekeping kak. hihi.

Sheila Shafea berkata...

w'salam indah hehe boleh ape salahnya sdp cicah menicah ni kan...

Amy Nujaimy berkata...

salam..... sedapnyer bahulu tu... lama x pekena nih......

Sheila Shafea berkata...

w'salam Amy yee sdp pandan gitu boleh letak ciklat juga kalau nak tabur dlm nya

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More