Ahad, November 22, 2009

Kuih Lopis





Salam di pg minggu ye and slmt besantai besama family tecinta...nak kemana hari ni melepak ke or jln2 cari mkn heee jom lah jln2 cari mkn kat dapur sy ni heee kuih ni dah lama x mkn..teringin pulak... dok singah umah k.intan and umah Hana Jepun pun ade tu yg terigin sgt nak merasa..sambil dok melepak negok Tv tu leh lah megunyah ...setakat pg2 mcm ni nak mkn manis2 x delahhh karang2 sikit..resepi sy ambik kat umah dik Hana..Tq yeee jgn mare nnt kena jual... nilah proses kuih yg sy dok siapakan gulung dlm plastik bg padat dan ikat kiri kanan dah sejuk baru di potong... dlm loyang tu pulut yg baru lepas di msk ...kalau x nak gulung pun x pe just potong jeee kemudian salut gan kelapa time nak mkn sira kan air gula melaka... dlm piring kuning tu utk jiran sebelah yeee heee..sdp try yeee... jemput

10 ulasan:

indahhouse berkata...

Salam kak Sheila,
wah wah..kue lopes.! baru malam td kami makan. hihi. sedap kue lopes ni.
Nak tumpang makan kat sini bole kak? hihi

Sheila berkata...

salam indahhouse-
ye kee kalau nak rasa lg mai lah dtg rumah byk lg ni....

idayusof. berkata...

Sheila, favourite akak kuih lopes.Selama ni akak buat dah siap kukus akak ambil sebesar bola golf pastu akak padatkan than akak leperkan.Tak nak lekat akak sapula minyak sikit.Rupanya cara Sheila lagi senang......

Sheila berkata...

salam k.idayusof-
ye kee mmg sdp..ohh cara akk pun kira sng gan ..mane pun boleh yetak nak terus sumbat dlm daun pisang pun ok gak yeee...

kak ina kl berkata...

salam sheila..waduh enak banget kueh lopis hasil tangan kamu ni..mengancam sungguh..oleh sebab kat umah ni yg suker makan cuma 2 org..dengan resminya akak memang tak pernah buat kueh ni..

nadya omar berkata...

kuih lopes!
akak mmg rajin, xde plan ke nk bwk anak2 p jln2?

Sheila berkata...

salam K.ina Kl-
x pe kalau x rmai yg mkn baik beli je lg mudah kat umah ni x ramai yg mkn so sy agn ank sorg tu yg tukang sental heeee...akk jauh kalau x dah hulur tp pagar je heeeee

Sheila berkata...

salam naday-
heee rajin sbb nak makn ..bebacam2 plan nak holiday,,nak g sbelah utara lah ade yg request g balik kelantan lah mcm2..tganh dlm plan n g mane..akk suka travel

Kamsiah berkata...

salam kenal..
huhu semuanya hijau...wangi kan kuih muih tu kalau guna pewarna dari daun pandan...

Sheila berkata...

salam Kamsiah-
hee ilah mmg wangi naknya dari ori punya air pandan..dan nak ctik lg titik sikit perwarna bg seri heeee

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More