Sabtu, Februari 26, 2011

Kek Milo Pisang

As'salam semua, cuti hari ni x kemana pun, rehat memanjang...rehat2 pun nak jugak buat kerja ye tak? ok sempat le pg tadi membangkit... kira pagi x pagi jugaklah matahari pun dah naik tepacak tu...simple dan sedap...itu pun termanis sikit membuatnya, lain kali buat kena kurangkan gula...sy ni mmg takut pada manis..ok nak rasa silakan mencuba hehehhe
Bahanya
3 biji pisang di lecek - beranga/montel
2 cawan tepung naik sendiri
3 biji telur
1 cawan gula halus - saya kurangkan 3/4 (ini pun dah kira manis)
1/2 cawan minyak masak
3 sdb serbuk milo
1 sdk ovelet
1 sdk asen vanila
Caranya
Dalam mangkuk pukul telur dan gula hingga kembang
Masukan pisang yg di lecek, asen vanila, ovelet, minyak dan pukul sebati
Masukan tepung sedikit demi sedikit kaup dan balik
Bahagi adunan kepada dua satu di campur dgn serbuk milo kacau sebati
Loyang di alas kertas minyak dan lencer dgn sedikit minyak atau butter
Masukan adunan beselang seli
Panaskan oven 180' dan bakar selama 45 minit
Sejukan kek baru dikeluarkan dari acuan
ready nak kena bakar...panassss

10 ulasan:

Mas berkata...

gebunya kek pisang tu...
mesti sedapp kan rasa milo tu...

Sheila Shafea berkata...

Hai mas hehe sdp ank sure suka kalau nak tukar gan serbok koko pun boleh gak....

aidah berkata...

Sheila, sedapnya akak tengok kek tu. Selalu buat kek pisang yg biasa tu je, tak pernah lagi campur Milo

Sheila Shafea berkata...

Hai K.Aidah hehe boleh di perbagaikan lagi kak rasanya...nak letak holiks pun ok gak

Naz berkata...

Salam kak Sheila..
Rajin akak buat kek eh.. Kek pisang + milo..
Naz baru bbrp hari lepas buat kek pisang + koko

Sheila Shafea berkata...

W'salam naz heheh terigin sagat nak mkn..ye ke naz punya keke pasli lg sdp..ada koko lagi

manjeamusyuk berkata...

Salam...comelnye kek pisang milo ni! Unik sggh, xpenah tengok la.. Mesti cuba neh!

Sheila Shafea berkata...

w,salam manja hehe tq singah nnt ada masa try buat ye simple je bhn nya...sdp nak lg nak letak serbok koko pun boleh

Sue @ Nenie berkata...

Salam..Nampak sangat gebusssss....boleh cuba nanti ni...

Sheila Shafea berkata...

Hai Sue yee sdp sagat kejap je dah habis try yeeee

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More