Selasa, Februari 22, 2011

Nasi Dagang Versi Tanak

Selamat besarapan semua...pg ni kita bf dgn manu yg berat sikit ..pas mkn sambung tdor ye, kira nilah petama kali hampir 20thn besuamikan org pantai timur sy memasak nasi dagang...mmg kelakar bunyinya..bukan x pandai nak buat cuma sy x tebuka hati nak memasaknya, lg pun sy kurang sikit le dgn nasi ni, kalau ada mkn kalau x ada x apa...biasa MIL dan SIL yg masak sy tompang mkn je...sebenarnya dah lama Mr.laling dan ank2 suarakan suruh bwt nasi dagang ni..entah mcm mana mlm tadi mmg tegerak nak membuat kebetulan rempah gulai ikan yg SIL bagi pun ada boleh saya mencubanya...Alhamdullilah menjadi..pg ni masing2 bawa tapau sekali....dan yg best sy x kukus pun nasi ni saya tanak dlm rice cooker yg macam makcikManggis buat tu..mmg rasa, rupa same dan lembut bedarai lg senang kerja...
Resepi: Mamakitchen-Makcikmanggis
Bahan
3 cawan beras biasa - sy guna beras wangi flora
1 cawan beras pulut - sy lebihkan 1/2 cawan(nak kurangkan pun boleh tp lbhkan beras)
1 cawan santan pekat + air same paras mcm nak masak nasi biasa
3 biji bawang merah hiris
1 inci halia hiris
1 sd halba
Sedikit garam
Caranya
Rendam beras pulut semalaman
Campurkan beras pulut dgn beras biasa cuci dan toskan
Masuk kesemua beras dlm rice cooker, masukkan santan, garam, bawang, halia dan halba (jgn telebih air nnt nasi lembik sagat)
Masak mcm nasi biasa

6 ulasan:

~~miera icey~~ berkata...

tq akak...nie la resipi yang sy carik2...hehehehe...insyaAllah sy cb...nnt ape2 sy inform kat akak ea,jadi ke x jd nasi dagang sy..:)

Sheila Shafea berkata...

hai Miera icey- ok try ye insyaallah menjadi tu..setakat mkn 2, 3 org boleh le di tanak saja..senang kerja x payah kukus2

Mimiey.. (^-^) berkata...

wahhhhh....nasi dagang... sedapnye!!! camni mie nak join kak sheila bekpas la...hehehhehe

izahdaut berkata...

betul kak shiela..
saya pun dah try nasi dagang tanak ni
memang kegemaran ni..sedap!!

Sheila Shafea berkata...

Hai Mimiey- boleh meh layan yeeee nnt ada masa leh try wat..senang sagat rupanya

Sheila Shafea berkata...

hai Izah yeee ke sdp kan akk pun tetiba tersuka pulak...ni petama kali buat..menjadi senang kerja x payah kukus lg

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More