Rabu, Februari 09, 2011

Apam Snow White

Hai dapur hari ni berasap lebih sikit...entah le sejak dua menjak ni mcm2 nak di bedal..masuk dapur kekawan sampai x terjamah semuanya sdp2 belaka...ni pemintaan anak dara yg mmg suka mkn kuih apam, kemarin negok kat rmh antie Hana npk cantik dan lembut tu yg request suruh jugak buat walaupun mamanya dah x terdaya dah ni....x pe mkn punya pasal buatkan jugak..kita pun leh merasa same...mmg x rugi lee moist dan ringan apam ni..agaknya di perap lama tu yg naik gebus....pas mkn lunch pekena kuih utk minum ptg pula..tapikan apam ni buat megenyangkan lah sbb letak nasi...cuba ye..tq pada tuan punya resepi...
Resepi asal: qnq910@Myresepi.com
Source: bdaria@jurnalresepi
Bahannya
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir ( saya kurangkan jadi 1 1/2 cawan)
1 peket maripan @ ibu roti - 11gm
2 cawan nasi
3 cawan air
1/2 biji kelapa putih
sedikit garam
Caranya
Masukan semua bahan diatas kecuali nasi dan air kedlm bekas gaul rata dan ketepikan sebentar
Kisar nasi dan air sehingga betul-betul hancur
Masukan campuran kisar nasi dan air tadi kedalam bekas tepung dan sebatikan
Perap adunan selama satu jam tutup adunan dgn kain atau tuala basah
Panaskan pegukus sapu sedikit minyak pada acuan, loyang dan susun acuan dlm pegukus, kusus dlm 3-5 minit
Angkat bekas pegukus yg megandungi acuan kosong dan masukan bancuhan tadi hingga penuh acuan- jgn sampai melimpah pulak ye hehehe
Kukus selama 10-15 minit dgn api sederhana
Anda boleh letak pewarna kesukaan
makan besama kelapa putih yg di letak sedikit garam..kelapa tu saya kukus dlm 3-5 minit...

6 ulasan:

Mas berkata...

wahhh..macam berjanji lak kita...
sedapp kan apam ni...lembut jer....sejuk pun masih lembut...mas suka tau...

izahdaut berkata...

kqk shiela..mmg nampak moist dan gebu betul bila akak picit tu..hehe..mamang dah masuk list bila tengok kak hana nagan mas pun dah try..nak kena try jugak ek

Nieza berkata...

assalam kak, sedapnya nengok apam ni..gebus jer...harus dicuba ni:)

Sheila Shafea berkata...

hai mas - ye betul lembut bila dah sejuk pun ttp lembut jugak

Sheila Shafea berkata...

Hai azah buat tau mmg x megecewakan..kenyang dpt 3 , 4 ketul sbb ada letak nasi...dah buat hantar sikit ye heheeh

Sheila Shafea berkata...

W'salam Nieza mmg sdp gebussss try buat ye bhn pun x sesah senang sagat....

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More