Ahad, Februari 13, 2011

Apam Coklat

Assalamualaikum di hari minggu utk semua teman2 yeee..x ke mana2 ke hari ni..ptg ni buat sikit kuih utk minum2 ptg dan selebihnya nak bawak kerumah SIL,mlm ni ada buat mkn2 family, saje buat lebih sebagai buah tagan..kuih yg mudah sagat, bhn pun x byk guna..menjadi kuih apam ni rasanya seakan kek kukus pun ada jugak, yg penting mmg gebus apam ni..mencari kuih yg senang2 buat, tejumpa dan teruja sangat npk kat rumah Izahdaut kalau x silap kat rmh K.Nor kuih apam coklat ni pun ada...Apa pun tq pada tuan empunya resepi...telebih besar pulak acuan ingat kalau buat kecik2 lg dpt bayak...ini pun bancuh dua adunan, kalau wat satu adunan sah-sah x cukup.... mmg sesuai di mkn panas2
Apam Coklat asal: ALMA-MyR
Sumber: IZAH & K.NOR
Bahan
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak
1/2 cawan air
1 biji telur
1/2 sdk sodabikarbonat
1 atau 2 sudu serbok koko
caranya
Panaskan pegukus yg berisi air hingga mendidih
Mix semua bahan-bahan hingga sebati menggunakan mixer
Atau nak lebih mudah masuk kedalam blander
Masukan adunan kedalam loyang atau acuan dan kukus selama 10-15 minit
* Saya kukus 15 -20 minit
Sedap di makan panas

7 ulasan:

izahdaut berkata...

waaaa..lawo la kak warna apam coklat akak tu..ha ah texture dia mcm kek kan kak... sedap ni makan time panas2..anak2 pun suka kan

Mas berkata...

mas pun suka apam coklat ni...
rasa macam kek coklat pun ada..he..he..

Sheila Shafea berkata...

Hai izah tq ye resepi nni mmg sdp le betul tu lembut..bebaloi buat..mkn panas2 sdp...ada balance sikit esk leh panas kan balik..mmg ank2 suka

Sheila Shafea berkata...

hai mas betul tu sdp rasa cam kek coklat...rasanya kalau wat come2 lagi cute

Sheila Shafea berkata...

Hai izah tq ye resepi nni mmg sdp le betul tu lembut..bebaloi buat..mkn panas2 sdp...ada balance sikit esk leh panas kan balik..mmg ank2 suka

K.Nor berkata...

elok jer apam tu... mmg rasa cam kek, nak buat pun mudah.. tinggal rajin atau males jer kan.. hihii

Sheila Shafea berkata...

sakam kak Nor ye betul tu...bhn pun mudah,...budak suka sagat

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More