Isnin, Februari 21, 2011

Kambas Goreng Kunyit

Salam utk semua kekawan..ceria selalu ye di pemulaan hari isnin...lauk tgh hari ni simple saje tapi ttp selera...kambas grg kunyit, sdp x pahit, ank2 pun suka, potong nipis dan rendam dulu dgn air garam dlm 2 sudu selama 15 minit sure x pahit punya..ingat nak buat mcm kat kedai mamak tu grg dgn daun kari dan biji sawi..mls pulak nak gi kedai mencari...yg penting grg mcm ni pun tetap laku...
Bahan
1 biji kambas yg sedang - sy buat dua biji sbb nak meratah
1 cawan santan
*1/2 cawan ikan bilis/udang kering/udang hidup(x payah tumbuk)
* 4 biji bawang merah
* 4 biji bawang putih
* 1/2 inci kunyit
1 biji cili merah - mayang
1 labu bawang merah - mayang
Garam, gula perasa
Caranya
Potong kambas bersihkan dlmnya dan rendam dgn air garam selama 15 minit
Bahan yg betanda * di tumbuk
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk
Bila dah layu masukan santan
Toskan kambas yg direndam tadi dan basuk seketika
Masukan dlm tumisan, gaul sebati biarkan kambas empuk
Masukan cili dan bawang merah yg di mayang, serta perasa
Boleh juga di grg besama telur
Pada yg tanya mcm mana rupa sayur kambas ini lah rupanya, biasa byk jual kat pasar...

0 ulasan:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More