Salam utk semua..taraaaa lauk ikan pulak hari ni, elok le ada tiga elok ikan bawal yg sedang, buat masak Thai lah ye, sdp gak ada rasa masam2 manis dan rasa tomyam hemmm harum bau dari daun limau purut mmg le membangkit selera...ank2 kata sos/kuahnya sdp..ikan pun rasa sdp sbb di grg gan tepung telebih dulu... ragup ikan bila di grg gitu..masuk dapur K.Nor kemarin terliur negok resepi ni...bhn pun mudah aje...TQ k.Nor
Bahan
2 ekor ikan bawal (nak guna ikan apa pun boleh)
1/4 tepung serbaguna
2 helai daun limau purut - hiris halus
(di grg garing toskan)
Basuh ikan dan keringkan
Salut dgn tepung (kering) dan grg hingga keemasan
Hidang atas pingan dan tuang sos keatas ikan dan tabur daun limau yg di grg tadi
Utk Sos
5 ulas bawang putih - cincang
3 ulas bawang merah - cincang
5 biji cilipadi hijau - cincang ( sy kurangkan 3 biji)
5 biji cili merah - cincang (sy x letak)
3 helai daun limau purut - hiris halus
3 sdb sos tiram
1/4 cawan cuka ( sy x letak)
3 sdb sos ikan
2-3 sdk gula/garam secukupnya
1/2 cawan stok ayam ( guna air biasa + 1/2 kiub pati ayam
1 sdk tepung jagung bancuh dgn air
Caranya
Panaskan minyak dan tumis bahan cincang
Masukan cili grg hgg garing
Masukan kesemua bahan kecuali tpg jgg
Masak hingga didih
Masukan bancuhan tepung jgg dan biar sos menjadi sedikit pekat
Tuang atas ikan dan tabur daun limau yg di grg tadi
4 ulasan:
sedapnye akak...mie dh lama masuk list menu ni tapi xterbuat2 pn lagi...huhuhuhu...nmpak akak posing ikan tuh mengancam sungguh...hheheheh
sedapnya!..menarik resepi ni:)
Hai Mimiey hehe sdp juga petama kali try sos nya sd ..ada seakan rasa tomyam
Hai Nieza ye sdp..ikan pur rasa ragup grg gan tepun
Catat Ulasan