Jumaat, Februari 25, 2011

Rendang Daging Pindang

Assalamualaikum...dgg ada lg baik jgn biarkan lama dlm peti tu...nnt x sdp pulak..buat rendang dgg pindang sesuaijugak ni.. boleh lama sikit masak bg empuk...biasa buat rendang ayam pindang, so hari ni nak try pula dgn dgg, lg pun resepi ni x pakai kerisik.. main campak2 jee senag sagat..nak buat kering atau basah2 pun boleh tepulang pada cita rasa masing2 yeee
Bahan
1 kilo daging di potong kiub basuh dan toskan
2 cawan santan
*5 batang serai
*5 ulas bawang merah
*5 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 inci lengkuas
*1/2 inci kunyit hidup
*5 biji cili api - kurangkan x nak pedas
Semua bahan betanda * di kisar halus
2 keping asam gelugur @ asam keping
Gula, Garam , Perasa
Daun kunyit simpul/daun limau purut racik
Caranya
Dalam kuali panaskan minyak dlm 4 sudu, tumis bahan yg di kisar hingga naik bau dan garing
Masukan daging, santan, daun limau/daun kunyit kacau sebati
Masukan asam keping, garam, gula, perasa
Biarkan dgg empuk dan kering

2 ulasan:

kakyon berkata...

sheila, akak tengok yg ni terus terliur.tambah pulak ada nasi beriani ..

Sheila Shafea berkata...

Hai kakyon heheh jga jgn sampai terjejeh ye heheh jem leee,,kakyon buat ye so simple je bhnnya

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More