Assalamualaikum...dgg ada lg baik jgn biarkan lama dlm peti tu...nnt x sdp pulak..buat rendang dgg pindang sesuaijugak ni.. boleh lama sikit masak bg empuk...biasa buat rendang ayam pindang, so hari ni nak try pula dgn dgg, lg pun resepi ni x pakai kerisik.. main campak2 jee senag sagat..nak buat kering atau basah2 pun boleh tepulang pada cita rasa masing2 yeee
Bahan
1 kilo daging di potong kiub basuh dan toskan
2 cawan santan
*5 batang serai
*5 ulas bawang merah
*5 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 inci lengkuas
*1/2 inci kunyit hidup
*5 biji cili api - kurangkan x nak pedas
Semua bahan betanda * di kisar halus
2 keping asam gelugur @ asam keping
Gula, Garam , Perasa
Daun kunyit simpul/daun limau purut racik
Caranya
Dalam kuali panaskan minyak dlm 4 sudu, tumis bahan yg di kisar hingga naik bau dan garing
Masukan daging, santan, daun limau/daun kunyit kacau sebati
Masukan asam keping, garam, gula, perasa
Biarkan dgg empuk dan kering
2 ulasan:
sheila, akak tengok yg ni terus terliur.tambah pulak ada nasi beriani ..
Hai kakyon heheh jga jgn sampai terjejeh ye heheh jem leee,,kakyon buat ye so simple je bhnnya
Catat Ulasan