Jumaat, Februari 25, 2011

Nasi Beriani

Hai ni le manu utk tgh hari ni...nasi beriani belaukan rendang dgg pindang dan sayur jelatah kobis , sesuai ke kira sesuailah tu...nasi beriani ni pun sempoi jeee, x letak kismis n gajus..yg penting ade rempah beriani dan berani hahaha mesti le berani nak mkn...sambil tanak nasi sambil menunggu rendang dgg empuk dan sambil menunggu pehuni rmh balik nak mkn...silakan
Bahannya
3 cawan beras basmathi- cuci dan toskan
1 cawan susu cair + air - ikut jenis beras
1 btg kayu manis, bunga lawang, pelaga, cengkis
1 ulas bawang merah - cincang
1 biji bawang putih- cincang
1 kuib pati ayam
2 sdb rempah beriani
Sedikit pewarna kuning
Kismis/kacang gajus
Garam/daun pandan simpul
2 sdb butter/minyak sapi
Caranya
Basuh beras dan toskan
Dlm kuali panaskan butter/minyak sapi tumis semua bahan hiris dan rempah ratus
Bila dah naik bau masukan rempah beriani dan kacau sebati tutup api
Dalam Rice cooker masukan beras, susu cair, air, rempah2 yg ditumis tadi, pati ayam, daun pandan kacau sebati dan sesuaikan rasa
Masak seperti masak nasi biasa, bila hampir masak renjiskan pewarna dan kais nasi bagi bederai boleh di taburkan dgn kismis/gajus
*Perlu di ingat sukatan air begantung pada beras masing2 yeee*
Sayur jelatah kobis & keret

2 ulasan:

Chik Mimi berkata...

sheila ,sedapnya lama tak memberianikan nasi hahhaa rosak bahasa

Sheila Shafea berkata...

Hai ChikMimi heheh x pe berani heheheh jemput...bunyi pun same

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More