Rabu, Februari 16, 2011

Lompang Belauk

Salam semua...mmg dah lama sangat nak buat kuih lompang belauk, hari ni baru ada kesempatan membuatnya.. itu pun kemaruk punya pasal telembut sikit, tp ttp boleh makan... mmg sdp le buat utk minum ptg, x cukup rasanya buat satu bancuhan...buat inti ayam kari, hemmm harumnya...resepi ni x ingat dari sape lupa nak catat name, anyway tq pada yg empunya resepi yg simple ni...kenyang sagat...
Bahan
2 1/2 cawan tepung beras
3 cawan santan
1 sdk air kapur
sedikit garam
Bancuh semua bahan dan tapis
Panaskan pegukus, acuan lompang di sapu minyak sikit
Tuang adunan kedlm acuan dan kukus selama 15 minit atau hingga masak
Bila inti sudah siap boleh le ditaburkan keatas kuih lompang
Sejuakan dulu baru di keluarkan dari acuan
* sy taburkan inti masa kuih lompang tu hampir nak masak supaya inti terus melekat pada kuih (macam buat kuih talam belauk)*
Bahan inti
2 cawan isi ayam/daging/udang kering
3 biji bawang merah di tumbuk
2 biji bawah putih di tumbuk
2 sdb rempah kari
Sedikit garam/gula
Cili merah/ daun bawang/daun sup/bawang grg (hiasan)
Caranya
Tumis bahan tumbuk dah wangi masukan rempah kari grg garing
Kemudian masuk isi ayam/daging, dan tambah grm serta gula
Boleh le di taburkan keatas kuih lompang dan hias dgn cili, daun bwg, bwg grg
Inti ayam...

2 ulasan:

Mas berkata...

ni pun dah lama mas tak makan...
mak mas selalu buatkan...
sedappnya...

Sheila Shafea berkata...

Hai Mas, ye le akk pun lama x makan ingat nak buat kuih talam belauk tadi tapi udang kering dan keladi x ada..buat lomang je,,ank2 pun suka kuih ni

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More