Isnin, April 09, 2012

Cake In The Jar ~ Steamed Custard TeaCake


Salam besiaran di pg isnin...bz ke pepagi ni semua ibu2..biasalah pemulaan minggukan...ok lah n3 projek sabtu lepas dgn nk dara...saja suka suki buat sbb negok skrg pun dah trand kek2 dlm balang/botol ni...negok pada balang2 yg digunakan pun cute sangat...gaya gini mmg sesuai buat utk gift/cenderahati mcm pekawinan ke, b'day ke dll......kita try buat dgn resepi steamed cuatard teacake........hem menjadi naik cantiknya tp jgn isi penuh2 nnt membuak naik..kalau ada yg tekeluar dari mulut botol, potong rata bg npk cun dan kalau ada ruang lebih dlm botol leh letak hiasan cream....comel pulak dah jd....jgn takut botol x kan pecah punya...kalau nak buat bakar dlm oven dulang tu letak air dulu dan baru letak botol...cam ne nak mkn yekkk hahaha pakai sudu le cedok....mcm mkn secerim tuuu yg ni kita buat dua jenis satu rasa pandan dan satu lg coklat..semua lapis dgn kasterd....nak buat jenis kek butter, rainbow, pun cun juga...jom layannnn

Sumber - kak Ida 1001 resepi
Resepi - Tun_talani
Bahan

125gm mentega
1/3 cwn gula halus
1 biji telur grad A
3/4 cwn tepung naik sendiri
1/3 tepung kasted
1/2 camce teh sen vanila
Putar mentega, gula hingga bekrim, masukan telur putar hingga kembang
Masukan asan vanila,tepung naik sendiri,tepung kasted yg diayak same gaul rata
Loyang di gris alas dgn kertas minyak, masukan adunan kek separuh buat lobang dan letakan adunan kasted kemudian tutup semula dgn adunan kek
Panaskan Oven bakar pada suhu 180' selama 50 minit
(sy panas kukusan, acuan kecil di sapu sedikit majerin di keliling, masuk adunan kek separuh kemudian letak kasted dan tutup semula dgn adunan kek kukus selama 10 minit, bila dah masak sejukkan telebih dulu baru di keluarkan dari acuan)
Bahan Untuk Kasted
1 camce besar tepung kasted
1 camce besar gula kasted
2/3 cwn susu segar
15gm batter
2 camce teh asen vanila
Satukan semua bahan kecuali butter dan asen
Kacau rata dgn whiski dam masak dgn api yg pelahan sambil terus di kacau hingga pekat
Padam api masukan butter, asen vanila kacau rata dan sejukan

Perasa coklat & lapisan kasterd di dlm.letak taburan coklat chip

hemmm yummy yummy..cam mkn sekerim pulak

lebihan adunan kukus dlm acuan keci

20 ulasan:

quinnie berkata...

wahhh menariknya kak buat kek dlm jar ni...ada jual ye jar ni kat kedai...biasa kedai apa yg jual jar ni kak? boleh tahan ek dlm oven....kukus pun tahan la gitu ye? suka lah..sungguh cantikssss..:)

Mas berkata...

menarikkk...
kretifffffff...
cantikkkkkkkk lak tu.....

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Q heheh saja pojek cuka suku nak menerai jd ke tidak..yep byk dah kedai jual botol2 ni..mcm botol jam tu..x silap ada yg rm 1.20, rm 1.80 kena pandai cari yg murah...beli banyak dpt murah kot...x pecah ...

Watierman berkata...

Assalamualaikum...mesti kena sabar betul nak buat & makan kek ni...sebab tak boleh nak terus terkam ngap gitu jer kan....kalau malas nak cedok dok belek kat luar balang tu jerlah!!Sangat kreatif Dik Shiela ni!

Sheila Shafeareen berkata...

Hai MAs heheh cantik buat utk gift...dah trand skrg org buat dlm jar...

Sari Yusa Ibrahim berkata...

sesuai buat hantaran kan.... tapi macam kita ni siapa lagi nak bagi hantaran??? Nak rasa kena buat sendirilah, ye tak.. hiks

Sheila Shafeareen berkata...

W'salam kak wati heheh ni projek menerai main suka suki aje kak...ye kek tp cantik kan npk kemas...mkn kena gan sudu...kalau pakai bekas botol yg macm botol jam tu lg senang nak cedoknya

Chah berkata...

wow sana sini cake in the jar ye...comey!

rahel berkata...

Menarik resepi kek ni..harus ditry..

Azita Zain berkata...

Cantik, menarik...mmg dah jadi trend skrg ni "cake in a jar"...
Gerenti tak pecah ke jar kaca tu klu dibakar dlm oven w[un letak dlm loyang yg ada air? Tup tup meletup pulak jar tu nanti...! hihihi

Hanim berkata...

Wah...idea baru nih hehehe, bleh la try kebetulan adik ipar nak kawen nanti. Klu xjumpe bekas kaca tu wat jer dlm bks plastik dadih yg kecik tu kan? Berape bekas dapat satu adunan tu ek?

a'in fajar berkata...

cantik dan comel sangat..ade jmp kek mcm ni kat fb zati D'hati..tengok yg nie lg comel sgt sesuai tok hantaran..nk try buat gak la..

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Chah hehe tulah ramai juga penghusaha kek yg buat cake in the jar ni ..akk pun nak menerai jugak...negok cute pula....

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Rahel heheh try ye biasa resepi ni di bakar kan yg ni buat kukus aje...gebus kak ni

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Hanim heheh beutl try yee boleh juga buat dlm bekas plastik dadih tu dan kukus...pastu ikat reben

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Ain'fajar hehh bekas ni bulat tp bila dah ada isi dlm nya np byk....ramai juga yg dah buat..

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam hazila..mmg kreatif.Klu buat cebderahati pada majlis2 pon cantik gak nie :D

Qasey Honey berkata...

mmg musim skrg cake in jar...mnarikkkkk

MunMoon berkata...

kreatifnya! hehe...menarik2 bole dicube nie kak :)

Anna Qawina berkata...

kak, lewat lak nengok nui..cantik la..akak mmg sesuai wat door gift, tgn akak ada seni..hee

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More