Khamis, April 12, 2012

Sup Tauhu Telur


Salam besiaran di pg khamis hem kemana semalam cuti sehari...ada yg beriadah besama family ye...x pun lepak2 saja di rmh lg best kan heheh semlm pg dah hujan lebat masuk teghari sampai kepetang pehhhh panas menegit...betul ke ayat ni heheh....semlm keluar bawa family jln2 ke putrajaya  pehh terasa bahang panas sampai ke kepala...hemmm tu baru panas di atas belum lg panas di sana nnt...apa pun alhamdullilah segala yg di berikan kita tempoh dgn sabar dan syukur....ok le melalut pulak pepagi ni...n3 lauk simple mlm tadi..dah penat2 bejln pun masak kena tetap masak juga utk family mkn malam...mlm2 buat sup2 je yg sesuai..yg lain mkn same nasi...utk kita meratah aje dan mkn cicah same roti kosong...tauhu telur kena buat lebih sbb masing2 suka... Macam yg Mas ceta, taburkan cili padi baru ada kawuuu kawuuu, kuahnya kita buat pekat sikit ...nak buat cair pun sdp boleh hirup....ok jom layan manu simple dari Mas Duniaku....tq dear :-)

SUP TAUHU TELUR
Resepi: Mas Duniaku

Bahan - bahan :
2 batang tauhu telur - potong 8 dan goreng garing, toskan ~ sheila letak 4
udang / ayam - mas letak udang
carrot / bunga kobis - mas letak carrot
stok ayam
sedikit serbuk lada putih
kiub ikan bilis secukup rasa
bancuhan tepung jagung
~ Sheila tambah tauhu putih 2 keping

Cara membuatnya :

- Satukan stok ayam ( air biasa pun boleh ) dan kiub ikan bilis, biarkan mendidih, kemudian masukkan carrot dan biarkan carrot 1/2 masak, kemudian masukkan tauhu telur yang telah digoreng , sedikit lada putih dan udang, kacau dan rasakan dulu, tak payah letak garam sebab stok ikan bilis dah masin, kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dan agak2 kepekatannya, kacau sebati dan boleh


13 ulasan:

ijayuji berkata...

Salam kak sheila! suami kita paling sukeeeee tauhu telur nii kita pulak kurang sikit, sanggup guna tauhu bulat biasa tuuu jerr ehehe..

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum Kak..

Kak, lapar ni. Pagi2 dpt sup ni sedap ni. Hirup2 kuahnya..nyummm

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam ika heheh ninja ika suka yeee kak pun suka sebab akk grg dulu tauhu tu...x pe utk ika akk buat yg lain yeee....ika hirup kuah aja tau hahahh :-))

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Nadz.. tu lah hirup kuah kalau buat cair sdp..akk meratah aje....

quinnie berkata...

aduii yg ni pun sedap..sukanya..lama dah tak makan...huhuhu

Sheila Shafeareen berkata...

hai Q hee sdp tu rasa mcm x cukup2 je...tauhu telur..lain kali kena masak lebih...kena beli dua peket bari betul hahhah

Watierman berkata...

Assalam Dik Shiela...wah ada sup tahu telur..Akak suka!!!! Hrmmm dalam peti ada stok ni...bolehlah nak try!!

Chah berkata...

simple tapi sudah cukup untk membuatkan terbayang2 n teringat-ingat nk ratah2 lagi dan lagi kan kak? cemana tu...

Nuwairani Ira berkata...

suka sangat tauhu telur ni...lembut aje masuk tekak. macam makan tau fu fah pun ada..

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam kak watie yee betul tu sdp satu2 masuk mulut x terasa sampai habis x tinggal kan org belakan heheheh...kalau nak campur sama telur yg di kocak pun sdp ...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Chah yeppp tebayang2 di dpn mata ye heheh mmg best kalau buat meratah baru puas mkn..tp kena buat masak banyak le mcm tu ehhehe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Nuwairani ank akk pun suka mkn sbb lembut mmg mcm tau fu far...bby pun suka mkn ni...

izahdaut berkata...

makan sup ni terbatuk2 la sebab ada cili tu kan. hehe.. budak2 suke masak gini.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More