Selasa, April 03, 2012

Kasterd Labu


Salam besiaran di petang selasa yg sejuk..hujan best pulak lepak2...sambil borak gan anak dan sambil2 mkn kasterd labu yg dah suam2 kuku....telebih kukus pulak labu tu..nasib x pecai bederai....kelembutan mmg dah cukup empuk....sejukkan dulu baru boleh potong ...rasanya mmg enak sekali kasterd ada seakan rasa tart telur... lemak2 santan tu yg buat lg sdp...ada lebihan kasterd dlm secawan saya kukus dan mkn cam tu aje...resepi ni mmg sempoi...dari rakan FB yg dah buat minggu2 lepas..Adik Mar Manaf...tq Mar..akk kongsi resepi di sini yeee


KASTERD LABU
Resepi: Mar Manaf

Bahnnya :-
-sebijik labu
-1cwn santan pekat
-1/2cwn susu cair
-4@5biji telur(lg bnyk lg sedap..hehe)
-1/2cwn gula(brgantung pd selera)
 

Caranya:
tebuk lubang atas labu(tuk tuang bancuhan nnt)
keluarkan isi dalam labu(bijik2 dia la..)
pastu,gaul sebati bahan2 diatas,kemudian tuang ke dlm labu..
pastu kukus je la sapai msak...

***sukatan bhn2 brgantung pd saiz labu..klu labu besar,kena tmbh la skit bhn2 diatas...sekian terima kasih!!(^____^)



12 ulasan:

Mas berkata...

kak sheila..
nak tumpang ngendeng makan kastard labu..
sedapppppnya tengok..

Nieza berkata...

Assalam kak, sedapnya tgk kastard labu...lama saya tak mkn labu.tumpang mkn sini boleh?..hehe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Mas hehe sdp lembut, labu pun empok kasterd pun sdp...lemak2 santan dan telur...jemput

Sheila Shafeareen berkata...

W'salam Nieza..yep mmg fv labu2 ni...mari le ada lg ni..mkn sejuk2 pun sdp

ijayuji berkata...

Salam kak sheila! mcm pernah nmpk kasterd ni kat sini, ada jual kalau tak silap tp kaler dlmnyer lain sikit kot tak ingat pulak sbb tak pernah beli :D labu kita sampai skrg tak terusik, mintak2 jgn sampai kecut sudah! hihihi

Anna Qawina berkata...

geramnya tgk..huhu

izahdaut berkata...

ni makan ramai2 baru sedap kn.. saya kalau buat gini sorang jela hadap.. akak tumpang hadap ngan akak la.. ehhee

Watierman berkata...

Wah...ni 1st time tengok makan labu kastad tu.....selalu kat kampung MIL akak buat pengat aje!

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam ika heheh tulah rasanya klau di sebelah sana tentu warna kasterd nya gelap...kan mcm kats ebelah pantai timur letak gula merah

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Anna geram yeee..geram jgn engkau geram....geram x dpt mkn lah ni

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Izah ..betul tu mkn ramai2 baru best...kat rmh ni apa ada semua balun....meh nak suapkan heheh

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak Watie heheh mggg sdp buat cam ni try lah....lembut dan enak

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More