Jumaat, April 13, 2012

BAKSO


Untuk tegahari jumaat ni kita x masak nasi lg...dah dua hari tu....hem makan bakso yg lama ank dok suruh buat...senang mmg x banyak keja.....cepat siap cepat mkn..dan masing2 pun balik cepat...bakso ni sdp makan sama sos cili dan sambal kicap dan letak sayur tauge byk sikit pee krup krup bunyinya....bab bebola dgg tu mmg x cukup kalau letak sikit...tu yg dok di kerjakan bebudak ni..........ramai juga yg dah try resepi kuah bakso ni ...Hana, Izahdaut, tulip77, Quinnie,  dll :-)..hemm sdp menepati citarasa....resepi bakso yg kita try ni dtgnya dari Che'iza MyR.....tq

BAKSO
Resepi dari : Che'iza MyR

Bahan-bahan ( 7-8 org )

    Mee Hoon 1 bungkus (400 gm)
    Taugeh
    Kobis dihiris halus
    *UTK BEBOLA
    400 gm daging cincang
    2 biji bawang merah diracik halus
    2 biji bawang putih diracik halus
    2 sb telur (1/2 biji)
    1 sk tepung ubi / tepung jagung
    sedikit serbuk lada sulah n garam
    *UTK KUAH
    3 biji bawang merah dihiris
    * 3 ulas bawang putih
    *1/2 inci halia
    *1sk lada sulah biji
    1 batang serai diketuk
    1 sb pati daging / pati ayam
    sedikit serbuk lada sulah
    garam n perasa
      Cara-cara
      UTK KUAH; Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali serai.
      Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
      UTK BEBOLA: Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. Siap membentukkan masukkan kedlm kuah tadi, biar mendidih. Kuah siap apabila bebola tadi timbul. Siap kuah n bebola
      Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola. Boleh juga guna mee lain.
      Biasanya di indonesia.. bakso dihidang dgn cili padi yg ditumbuk berasingan dgn kicap... Kicap yg sering diguna kicap ABC.... Tak tahulah kat tempat lain ada tak... Tapi kalau kat batu pahat leh jumpa....
      x sama bulat meatball ku itu...yg lonjong pun ada :-)


      18 ulasan:

      Cheq Sue berkata...

      kak, saya pun dah ambil resepi ni, tapi entah bila nak buat tak tahu... :) nampak sedap aje tu kalau leh dapat sepinggan ke...

      MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

      rajinnyer sue buat bakso.. rindu nak mkn bakso... selalu kalau buat beli bebola daging readymade je.. kirim member beli kat chowkit.. hihi...

      Mama Hawa/Mama Nani berkata...

      Sheila...
      sedap nyer dpt hirup semangkok bakso diptg2 hari hehehe sedap nyer!!

      tun_telani berkata...

      rajinnyer kak.. tun agak2 kalau nk buat nk beli chicken meatball ayamas tu sbb tun x makan daging.

      Mas berkata...

      sedapnya bakso tu kak..
      agak lama mas tak buat..
      selalu beli jerk..
      resepi ni memang terbaik..
      mas pun dah banyak kali dah buat...

      Sheila Shafeareen berkata...

      Hai Cheq Sue..sudi2 kan..ada masa nny buat ye mmg sdp...

      Sheila Shafeareen berkata...

      Hai k.Ratna heheh hari jumaat msak cepat budak pun balik cepat so pilih menu yg ringkas aje....bebola tu kekadang kalau sy malas beli juga kak :-)

      Sheila Shafeareen berkata...

      Mama hawa heheh sdp ni mkn time lapo2 nak nya pekena di petang hari hehehe jemput :-)

      Sheila Shafeareen berkata...

      Hai Tub heheh boleh juga gan ti gan ayam....sdp juga..kalau rajin buat ye...

      Sheila Shafeareen berkata...

      Hai mas heheh tulah npk mas pun dah buat resepi ni mmg sdp.. kena buat lebih bebola dgg tu budak2 suka meratah...

      HaSue berkata...

      Aduh kakk..lama x buat nih.pnh gak cuba resepi che iza nih..mmg mantop!lagi2 buat bebola dgg tu sndiri.best kan!terliurrr ni kakk

      Shahriah Abdullah Novelis berkata...

      OMG!!! I LOVE BAKSO SO MUCH.. nakkkk.... <<<suara lemah aje.. tau memang tak dapat heehhee...

      mamawana berkata...

      Sedapnyer Bakso.....ada resipi lagi best...

      a'in fajar berkata...

      salam kenalan..sedapnya bakso tu..meriah je nmpknyer..ain pun da try buat bakso resepi che iza nie..tapi ain buat guna ayam, da x asli rasanya..n

      rahel berkata...

      Perghhh..mengancam sangat bakso mu itu...nak kuah lebih er...

      izahdaut berkata...

      mmg best ni kak. semangkuk tak cukup. nak buat nyer pun simple sangat kan...

      quinnie berkata...

      sedapnya...duk selalu sgt buat sampai dah hafal resepi...hahahah..aduii la..tapi dah lama betul kita tak buat..huhuhu

      Tanpa Nama berkata...

      Ujan ujan nie sedap makan bakso....hihihihu

      Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More