Isnin, April 23, 2012

Pau Inti pedas


Assalamualaikum semua...mulakan hari isnin dgn suasana yg indah yeee.....jom sarapan gan pau inti pedas pulak hemmmm sejak dua menjak ni rajin pulak nak megepau ye....uli tagan kejap jeee jadinya....tp semua proses ni buat mlm tadi lah sebelum masuk titon....nak bagun pepagi gelap x daya nya....tu pun pegukus biar kan atas dapur..bagun pg tingal panas kan balik....hemmm Mr.N apa lg sambar 3 biji bawa tapau....sdp lembut gebus mulus heheh...kalau buat inti pedas mmg le laku...haa yg ni pun dah alang2 buat inti kuih biar masak lebih mana tahu nak buat kuih lain pulak kan.....tapi jgn simpan lama sangat agak2 le begantuk pada inti yg sesuai simpan lama...inti cam buat karipap tu..inti kentang lah :-) resepi ambik dari Kak Ton Myr .. kuih pau ni pun cik adik manis Ina  Pesona dah buat ehhh ramai juga kekawan dah try yee.....hemmm lembut kan :-)


Resepi : Kak Ton MyR

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 250g (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)
  • 3g (3/4 sudu teh) yis kering
  • 2g (1/2 sudu teh) baking powder
  • 50g (4 sudu makan) gula castor
  • 20g (1 sudu makan) lemak sayuran
  • 2g (1 sudu teh) bread softener
  • 1/2 cawan air suam 
 inti kari kentang pedas....
sebelum di kukus ..naik gebu
 Cara-cara
  1. Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
  2. Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
  4. ***Jika menggunakan Bread Maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
  5. Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
  6. ***Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam)
  7. Bahagikan doh kepada 10 bahagian
  8. Masukkan inti dan tutup kemas.
  9. Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.
  10. ***untuk inti, bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.
  11. Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
  12. Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.
  13. ***TIps : Air perlu lah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.
  14. Selamat mencuba... 

20 ulasan:

Nieza berkata...

Assalam kak sheila, nampak gebus sgt pau ni.sedapnya inti pedas tu..lama tak mengepau teringin la pula:)

ijayuji berkata...

Salam kak! nmpk kat umah sapa tadi ya buat pau jugak, tak leh jadik ni, rasa mcm nak mengepau ajerr hari ni tp kalau penyakit mata kita yg satu ni dah dtg, mmg sume kerja bertangguh :D

~~zana@pb~~ berkata...

Oooo...mengepau jugak ye? Akak tak buat pedas punya, anak bujang tu manja betul, tak mkn pedas...nak jaga suara kot, hehe..
Nanti nak cuba style ni pulak, gebus jugak tu.

si Ika tu dia lupa dtg rmh kita pepagi tadi...konpem lps ni dia buat jugak.

quinnie berkata...

meleleh inti nya kak..kekekek...pau kak ton ni sejuk2 pun lembut lagi...:)

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Nieza mmg gebus dah sejuk pun masih lagi lembut inti pedas mmg laku dlm rmh ni ..kenyang pulak tu

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam ika heheheh tulah kalau dah sedap nak megepau...x leh stop...nnt dtg lah tu semagat rajin...meh akk bg tiupkan hehehhe

Qasey Honey berkata...

asslm kak Sheila...gebusnya pau tu...mesti sedap ni bile diletak dgn inti sambal tu...bile tgk org mgepau...tringin jugak nk mcuba jugak...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak zana heheh kita dua2 suka yg manis boleh yg pedas pun boleh ank2 un suka semua leh terima...tp tepulang le nak bauat pedas ketidak...:-)secukup rasa aje:-)

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Q heheh yep pau kak ton sdp...dah sejuk pun masih lembut...ingat nnt nak buat pau coklat pulak

INA berkata...

Salam Kak...

jgnlah puji camtu malu ai..hehehe..
Pau Inti Pedas..sedap tu..lama x makan pau inti kentang dgn ayam..tgk akak buat nie yg nak buat lagi..

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Qaseh heheh yeppp gebus kulitnya..nak buat inti pau sardin, pau ikan bilis pun sdp juga kan :-) cuba yee bebaloi rasanya

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Ina heheh puji ada makna tu ina hehehhe sdp lah ank2 akk suka..abe nik pun sampai 3 ketul bawak....seketul pun kenyang...ingat nak buat inti smabal pulak :-)

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam sheila...xpernah try pau pedas2 camni.Trliur tgk intinya yg meleleh kuar tu :D
Gebu betulllll...klu k.atie buat byk jerawat batu tumbuh.hihu

Hanim berkata...

Assalamualaikum....

Wah akak...pagi2 dah kene pau ek hehehe. Nampak gebus la, satu adunan tu dapat 10 biji ek? Masuk list dulu la kang klu teringin leh la cube ;)

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Hanim heheh kenyang nim...besau dpt akk timbang dlm 20g..leh dpt 10 biji..dah kembang mmg bam bam jadinya...

Cendana Kasih berkata...

akak, tuko pau ngan donut nak?? hehehe.... sedapnyer...bilalah nk buat, inti sume dah ada...

KakAsma berkata...

sheila,
akak buat gak pau semalam..tu yang dak ika dtg kata ada dua tiga mengepau..akak ikut resipi kat kertas dalam kotak yis mauripan tu..hihihi tapi sebab apa nak mengepau semalam..sebab nampak kat jalan2 cari makan..

kakna berkata...

salam sheila..
ada pau pedas lagi sedap.untuk kita la.. kalau budak2 tak la diorang tu nak makn pedas ni.
wa.. nampak intinya tertelan air liur ni.

tun_telani berkata...

salam kak sheila.. patut mcm kenal je bahan2 dia.. pau lembut ye. tun baru buat aritu. mmg lembut dan sedap! tun letak inti sambal sardin.

Yana Shaiful berkata...

Salam Kak Sheila..waaahh ada pau kat sini..yana xcuba lg pau lembut ni..nnt lah nk cuna jgk..sedapnya tgk inti pedas yg meleleh tuu.. :-)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More