Jumaat, April 20, 2012

Kuey Teow Goreng Pedas


Assalamualaikum semua ... ceria di pg jumaat yg indah...pg ni mari besarapan dgn kuey teow goreng pedas....x pedas mmg x sah kan hehheh... tp edak le pedas berapi,  karang x pasal2 masuk bilik lain pulak time sebok nak g keja agak2 cukup pedas sudah lah hehehe.....cuma kali ni goreng x letak kicap biarkan saja merah gitu....hemmm cara goreng pun mcm biasa aje...letak, ayam, telur dan segala bahan yg sesuai ....kuey teow ni kita goreng kering2 sikit ala2 mamak punya....siap leh ambik pinggan mkn...:-) baiklah tuan rmh pun dah siap sarapan...nak g jenjalan rmh kekawan sat...nak ikut marilah :-D....


Kuey Teow Goreng Pedas
 
Bahan-bahan:
1 pek kuey teow - masuk dlm tapis basuh dan toskan
200gm ayam/daging - dihiris nipis
10 ekor udang besar - sheila x letak
2 ikat sawi - dipotong
taugeh secukupnya
3 biji telur
2 labu bawang besar - kisar
4 ulas bawang putih - kisar
3 sudu makan cili kisar - nak letak kurang pun boleh
3 sudu makan sos tomato
4 sudu makan kicap - sheila  x letak
garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara:
panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau
masukkan daging/ayam dan sedikit air
masak sehingga daging empuk
kemudian masukkan sos tomato, cili kisar, kicap, garam, serbuk perasa dan gula
gaulkan sebati dan tumiskan sehingga rempah bertukar warna kegelapan sikit dengan menggunakan api sederhana besar
bila rempah dah ditumis dengan sempurna barulah dimasukkan udang
gaulkan sebati dan biarkan sekejap
masukkan pula sawi dan gaul rata, masukan telur, gaul rata bg telur masak
bubuh pula kuay teow
kecilkan api dan akhir sekali barulah dimasukkan taugeh
kacaukan sehingga semua bahan sebati
setelah itu bolehlah diangkat dan dihidangkan tabur sedikit bawang goreng/cili potong


19 ulasan:

HaSue berkata...

yeyy..sedapnyer!bekpes umah kak sheila pagi nih.. nak sepinggan kue teow kak..xnak pedas sgt ye.nak suap zhariff skali..hehe..

Sari Yusa Ibrahim berkata...

Salam, Kak Sheila.. samalah kita suka yang pedas juga.. tak cukup pedas makan lagi ngan cili padi bagi berasap telinga baru power, hihi

Sheila Shafeareen berkata...

hai HaSue heheh boleh saja tu mari lee ada lagi...ohh utk zhariff akk masak yg baru ye... bekuah sup nak tak heheh leh mkn sama Arren sekali :-)

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Sari ehheh akk tahu sari suka mkn pedas kan..kalau x pedas x ada kikkkk hehheh jemput sarapan sama

CT Delima berkata...

As'salam Sheila

tak kisahlah Sheila pedas atau tak kuey teow ni janji dapat makan menu fav..hehehe. Kalau banyak kerang lagi power rasanya kan..hehehe

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam kak Ct sayang heheh

betul kata akk tu....akk sebut kerang pehhh yg tu lagi sesuai kak...kalau ada kerang suka letak byk2....akk suka mkn Kt yeee nnt kita hantar yeee

Mas berkata...

kak sheila...
sama l bekpes kita pagi ni...
mas pun klu tak makan pedas..
tak puas rasanya...

quinnie berkata...

kak shiela..saya pun kadang2 teringin nak makan jenis kuetiau kaler terang cam gini...hehehhe...sedapnya....hari ni dah target nak beli kuetiau...hehehhe

kakna berkata...

salam sheila sarapan kuetiaw!fav kakna ni.. pedas lak tu emm.. best ni.

Nazrah berkata...

weeiii best nya kue tiew ...

Sheila Shafeareen berkata...

hai Mas heheh sama ye sarapan kita..akk tahu mas suka yg pedas2..kalau x de pedas x menyegatkan....

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Q hehehh hem biasa grg letak kicap ni saja grg bg cerah npk merah....mcm grg bi hoon jugak

Sheila Shafeareen berkata...

Salam kakna hehe sdp kak kenyang dpt sepingan pun dah cukup...mari le

mala berkata...

salam dair oman kak sheila, alahai sini pun ada kuey teow ... mana nak cari kat sini ..

Sheila Shafeareen berkata...

Kak Nazrah bila nak mai rmh kita ni mkn2 cari jalan hehehhe jjcm ..rempit le kecini

Sheila Shafeareen berkata...

Hai mala harap sihat lahai siannya dehar kalau akk dekat mmg mala dulu yg akk hantar....

ijayuji berkata...

Salam kak sheila! kita terkedek kedek sampai kat sini :D penat dah meronda di seluruh dunia hihihi... nmpk KTG tuuu, alahaiiii lama sgt tak buat KTG nii, sbb tak suke nak guna yg instant punyer yg fresh tak jumpa lagi ada tulisan halal sume yg keras2 ada tulisan halal huhu... nak buat pulak mesin takde, bertambah tambah malas :D

Tanpa Nama berkata...

akak.. ni kira ala2 kue teow pedas putih la ek hehe.. teringat kicap kue teow ada 3 botol lagi.punya tamak beli banyak2. kikiki.. tapi kicap tu mmg best

izahdaut

Abang Kotey berkata...

Tks Sheila ! Adik Abang Puas makan Kway Teow ni lepas senggama semalam

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More