Rabu, April 11, 2012

DONUT MALUS DOMESTICA @ Bakar & Goreng


Salam besiaran di pg rabu...dan selamat becuti pada rakyat M'sia... pada yg kena bekerja tu selamat le menjalankan tugas ye..mcm ibu2 dirumah mmg x ada cuti, tugas ada sepanjang hari kalau cuti pun cuti yg di rancang hehe....ok cuba dan cuba ..x salah mencubakan ...bebagai jenis resepi ada di pasaran skrg hehe.. amboiiii..kali ni nak menarai resepi dua dlm satu pulak... mencuba dunat yg di bako pulak mcm ne rasanya dan rupa...hemmmm cantik naik kembung bam bam jadinya...bila di bakar cantik pemukaan...rasa byk pada kerotiyan dan kurang minyak...yg di goreng mmg rasa cam dunat leeee tetap sdp...kira dua2 pun boleh lah bakar dan goreng di dlm satu adunan...tp hehehe yg di bakar tu sdp di tabukar gula di atasnya baru ada manis..kalau tidak rasa ada sikit tawar...resepi adunan asal dari TTM@Tim...ider dibako dtg dari K.Amal dan resepi kita ambik dari rmh yg telah di cuba oleh Hana... dan Ika juga dah cuba resep ini


yg di goreng sdp pulak tabur bijan

DONUT MALUS DOMESTICA
Bahan-bahan
  • 80g@1/3 cup melted butter
  • 2 eggs
  • 1 1/2 tsp salt
  • 3 tbsp sugar
  • 600g@4 cups bread flour
  • 2 tsp yeast
  • 300ml air suam
Method
  • Pakai BM, masuk ikut urutan. Setting:Dough.
  • Kalau uli tgn, campurkan air suam ngan yeast (biar dlm 5 minit).
  • Satukan bread flour, salt and sugar.
  • Buat lubang tengah..masukkan telur yg dipukul sedikit dengan butter. Pastu tuang yeast.
  • Uli sampai doh tak melekat kat tangan. Tutup doh. Biarkan doh naik selama sejam
  • Uli setebal 1cm. tekan dgn acuan donut.
  • Biarkan naik seganda, goreng dgn api sederhana.
  • boleh laa letak apa2 atas donut tu..chocolate cair ke..caramel ker..aku suka cinnamon ngan castor sugar je.
  • UTK DONUT BAKAR - Panaskan oven suhu 170. Sapukan permukaan donut dengan susu segar+madu+telur. Taburkan dengan gula. Jika suka buh bijan sangai kemudian spray sebentar. Bakar selama 15min atau hingga keperangan. Sejukkan di atas redai.
rupa yg di bakar jd roti donut

yg di goreng jd gebu dlm nya

yg di bakar ni nak lg sdp sapu susu pekat dan taburkan gula baru ada rasa manisnya

18 ulasan:

mala berkata...

salam kak sheila, ramai buat donut ya public holiday hari ni :)

ijayuji berkata...

Salam kak! dtg singgah mkn donut kat sini dulu ya :D kalau boleh berckp tgn ni mesti dia ikat dtgn dia tak kasi menguli ehehe.. aduhhh.. penattttt huhuhu..

Chah berkata...

wah namanya glamer gitu...baru nk tanya yang dibakr tu jd cm tekstur roti yer?

Amie berkata...

Selamat bercuti Sheila,
lembut gebunya donut tu.... cantik rupa parasnya!

HaSue berkata...

Pagi td mdonut gak kak.tp lum terbit lg..meh tuka pinggn!hege

Cendana Kasih berkata...

salam akak... ada donut pagi ni yer...dalam ujan2 best makan ni...

p/s: akak..kepci depan rumah tu dah bukak ke belum??

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Mala hehhe cuti ni ramai pulak yg dtg ..mkn donat le npknya hehhe

Sheila Shafeareen berkata...

hai ika heheh penat yee x pe bg rehat sikit 1 jam hahha..tp puas kalau dpt meguli sendiri..hasil yg baik

Sheila Shafeareen berkata...

hai Chah yep yg bakar tu jd cam roti..sdp juga npk cute..tp nak buat manis kan yee letak gula ke sdp bayak heheh

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Kak Amie heheh sdp kak 2 dlm 2 bakar dan goreng

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Hasue ye keeee buat donat apa tu...nnt akk nak dtg rmh sue mkn yeee

Sheila Shafeareen berkata...

Hai CK heheh cuti ni mendonat mmg laku heheh

cap C x buka lg kalaud ah buaka akk bg tahu ye nnt belanja tau ahhaha

hana berkata...

alalalalala... cak pong! cak pongg! donut bako satu kak! kekekekeke

izahdaut berkata...

Mmg gebu donut ni. Ai pun dah try. Lama dah la.. Sehingga kena rasa donut akak lak sbb dah lupe cemana rasa dia. Ikiki

Sheila Shafeareen berkata...

Hai hana heheheh nak yeeee boleh ada lg ni....roti donut jadinya

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Izah ehhe mari2 ada lg ni petang buat cicah same teh o panas hehehe

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum kak Sheila..

Ermm kalau kat rumah Naz kan kak, donut2 ni mesti nak kena salut gula jugak yg budak2 ni makan. Kalau salut dgn benda lain, haiii..jawabnya Naz le yg kena perabis..hehehe.. Oleh itu, nk tumpang makan sinilah.. Ada lagi ke kak??

quinnie berkata...

gebunya donut ni kak..geram tengok...:)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More