Sabtu, April 21, 2012

Biskut Cornflakes


Salam besiaran di hujun minggu...kemana teman2 semua...cuaca pun npk nya dah mendung tu.......ok pg ni nak n3 keja yg x ada nak di buat, cari keja pehhhh tahap bosang ni...pelik kan org lain yg ada keja  pun sampai boring nak siapkan keja...tulah mcm2 kehidupan....hem...cornflakes ada setengah kotak lg....bg pehabis buat biskut lah...lg pun senang aje nak buatnya..ank yg tahun 1 pun leh sama2 tolong megacau heheh....ok le nilah hasilnya sy buat dlm dua rasa satu tu vanilla dan satu lagi letak koko...hem kedua2nya sdp ragup...pandai2 le nak hias atas tu letak ceri ke, coklat chip ke...yg vanilla tu sy letak coklat chip....resepi sy ambik dari Myr yg di konsikan oleh KakBesah,  kata KakBesah jirannya yg bg resepi biskut ni .... ok jum kita try buat..... biskut ni masuk dlm list utk biskut raya nnt....wooooo.....


BISKUT CORNFLAKES
Resepi : KakBesah MyR
  • 1 buku butter/ 1 cawan majerin(250g)
  • 1 cawan mumbung gula icing(150g) / 1 cwn rata gula halus(130g)
  • 2 biji kuning telur
  • 3 cawan tepung gandum(300g)
  • 1 sudu teh mumbung baking powder - ayak bersama tepung
  • 6 cawan cornflakes(akk guna nestle)
  • paper cups kcik secukupnya(jika suka)
  • 1 sudu teh esen vanila jika suka (akk x bubuh) -sheila bubuh
  • * separuh adunan tu sheila tambah 2 sudu serbok koko
 
 Cara-cara
  1. putar butter & gula hingga sebati. masukkan kuning telur & esen vanila, putar 10 saat spaya rata.
  2. ramas2 cornflakes hingga hancur kasar2.. ikut suka masing2 lah cara nk menramasnya yer, nk biar dlm plastik asal, lalu di tumbuk2 ke.. di ramas2 ngn tangan ala2 geram kat suami ke.. atau kalo nk senang mintak je hb tlong ramaskan sampai hancur kasar. tp jgn di blend tau. kiranya stelah dihancurkn complek tu mnjadi 3 cawan saja yer..
  3. masukkan tepung berselang seli dgn cornflakes, uli perlahan hingga menjadi doh yg lembuuut.(memang ia nmpak lembik, biar saja..)
  4. sudukan @ masukkan sedikit doh ke dalam mangkuk kertas (1/3 cup), hiaslah ikut creativiti masing2 yer, yg ni akk x hias, sbb tau, msti habis di ngap punyer.. tp kalo utk raya, ank akk akn cucuk2kn complek di atasnya, mcm iklan kt tv tu.. satu utk beskot, satu utk saya, dua utk beskot, 2 utk saya..hihihi.. (tp, patah dua la.. kalo x besar sangat..) **peringatan; jgn buat aksi ini pd siang hari di bln ramadhan!!
  5. oh ya, cups tu kenalah bubuh dlm loyang berlubang2 tu yer.. n cups tu sebaik2nya yg kaler2 lah, yg ni akk guna apa yg ada..(belen thn lps). kalau xnak masuk dlm cup pun bleh, juz bulat2kn & tekan skit ngn garfu..
  6. bakarlah dlm oven yg telah dipanaskn terlebih dulu, 150c, bakar lebih dari 30 minit atau sehingga garing & masak. jgn bimbang jika ia nmpak lembut semasa panas, insyaallah, bila biskut sejuk ia akn mengeras & ranggup sekali..


16 ulasan:

ijayuji berkata...

Salam minggu kak :D dah mcm hari raya ni kak hihihi.. suke beskut2 yg ada cornflakes n nestum sbb sedap :D nak sepuluh cup kak :D

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam ehheh hari raya yeee hari2 beraya wakkkk..gurau lee akk boring ni, ank2 semua xada ni beholidaysssss
hari ni mkn sekot ajelah mls masak kikiki...nak mai dtg cepat....

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

Salam Sheila yang comel... sedapnya! makan kunyah sambil jengah dapur kengkawan memang best!

Mas berkata...

rajinnya kak sheila.
meh sebalang..
nguyah sambil tengok tv best nie...

Liza berkata...

salam sheila, selamat hari raya maaf zahir batin....hihihihii
kat umah Liza ni pun ada lg satu paket cornflake yg xabis, malas pulak rasanya nk buat sekut2 ni....hihiihhi
Liza order ngn sheila jer la, senang...hihihihi

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam kak Sha heheh lahai kak kalau kita bejiran sure g hantar kak akak suruh test rasa sdp ke tidak mana tahu kot2 ada yg perlu di perbaiki...rasanya lagi serikan kalau kat atas tu letak ceri hijau merah bg naik seri hhehe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Mas heheh tulah x tau nak bikin apa hari ni terus buat projek membiskut..sdp pulak tu dlmnya ragup luar pun same

Sheila Shafeareen berkata...

hai Liza ehheh slmt beraya makan biskut hahhaha cuba le mmg sempoi aje resepinya....nak oder yeee ni un kena buat bg cun lg baru leh oder wakakak

tun_telani berkata...

selamat hari raya kakk.. hihi...... ni mesti pas satu, satu masuk mulut.. tiba2 dh habis satu balang. hihi

Amie berkata...

Macam raya la.... tapi time bukan macam nilah yang buatkan semua biskut raya rasa sedap!

dZana berkata...

mmg sedap mgunyah biskut raya diluar musim.. klau masa raya, sekut2 ni mmg malas nak layan.. suke buat jer.. pas tu suke tgok.. klau akk la.. akk pun dah trasa nk buat jugak shiela..

Sheila Shafeareen berkata...

hai tun selamat beraya mkn sekot betul tu pas satu2 kunyah masuk mulut...dan p cup pun besepah dlm balang hehehhe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Kak Amie hehe betul setuju tu time x raya mmg mencari sdp mkn time raya pandang kuih lain..bila dah habis nak raya jumpa serdak aje heheheh

Sheila Shafeareen berkata...

hai dZana x musin raya pun sdp mkn...time nilah nak merasa sepuas2 nya....nnt raya dpt rasa serdak je..ramai tetamu yg ngap hehehe buat kakkk senang aje main gaul2 hheheh

Bicara Kak Noor berkata...

salam kenal Sheila...
awal nya bunga2 hariraya best juak praktis utk raya tk lama lagi kan sedappp

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam kak Noor ambik mood kak...hehhe sesaja je buat utk kunyah di hari cuti...betul kak nnt raya dah leh masuk list nak buat..rasa pun dah tahu sdp

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More