Khamis, April 05, 2012

CINNAMON PULL APART BREAD


Dah petang jom kita mkn roti dulu....hemmm rakan lain dah lama buat kita baru nak join hehehe..terhegeh2 megejar...... pg tadi pun npk Hana tayang CPAB juga...hem kita pulak buat utk sarapan petang..merangkap x mkn mlm lah npknya...kenyang tau..tp x tau le bos besau kita tu mesti nak pekena nasi punya...pe pun kita dah masak siap2 dah sebelum meroti tegahri td...mmg sdp dah jatuh cintan kata koooo..kira cam jakun pulak hehehe 1st  guna serbuk cinnamon ni....malu kita u...hehe x kenal maka x cinta kan...tp kita tambah dgn serbuk koko gabungan dua rasa hemmm tu yg npk gelap kat atas.....sdp mkn sambil selak2, kopek2,....gebus dlmnya.....resepi yg dah ramai buat tayang jugak le utk buat rujukan TQ


RESEPI CINNAMON PULL APART BREAD
Resepi: Joy the Baker
Sumber: Ijayuji

Bahan-bahan
Untuk Doh
  • 2 3/4 cwn campur 2 sb tepung
  • 1/4 cwn gula kasar
  • 2 1/4 sk yis
  • 1/2 sk garam
  • 4 sb butter
  • 1/3 cwn susu penuh krim@susu segar
  • 1/4 cwn air
  • 2 biji telur (size A)
  • 1 sk vanilla extract
Untuk Filling
  • 1 cwn gula kasar@gula perang
  • 2 sk serbuk kayu manis (cinnamon)
  • 1/2 sk serbuk buah pala (nutmeg) - tak letak ~Sheila tambah serbuk koko
  • 4 sb butter - dicairkan sehingga menjadi brown
Cara-cara
  • Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cwn tepung, gula, yeast, dan garam. Ketepikan
  • Pukul telur, ketepikan
  • Dalam kuali kecil, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.
  • Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi.
  • Tambah 3/4 cwn tepung, dan uli sehingga sebati. Doh ini mmg melekit sedikit. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.

note : dough yang dah naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. >>yg ni kita tak ikut terus guna doh utk buat roti tadi.

Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk.

*utk kaedah membentuk roti ni sila rujuk/klik pada link Joy OF Baker atau Shidah.

Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan (175c). Bakar sehingga masak (20min atau lebih bergantung dgn oven masing2), jika atas roti sudah kelihatan perang boleh tutupkan dgn alumunium foil dan tunggu sehingga keseluruhan roti masak>>step yg ni kita matikan api atas sbb bhgn atas mmg dah cantik sgt perangnyer, utk minit seterusnyer guna api bwh sehingga masak.
tambah dgn serbuk koko di atas adunan.....dah naik kembang tu...


10 ulasan:

Watierman berkata...

Assalam Dik Shiela...rata-rata orang menarik-narik kulit kayu manis dari roti mereka..hanya Akak aje yang belum uli-uli tepung ni.....waduh-eaduh bila ya!!! hari tu ada buat cinnamon rolls...baunya harum semerbak...nyummmy!

ijayuji berkata...

Salam kak! kita baru balik nii :D perut lapo, penat, mcm2 perasaan skrg ni, nak makan tp mcm malas pulak nak makan, tp kena masak utk diner nanti, tumpang makan roti ya ehehe... ijayuji glamer nanti nama ijayuji kikiki.. mcm pelik jer bunyi nama kita tuu :D

Nazrah berkata...

sana roti..sini roti..teringin nak makan tapi tak rajin nak buat..mesti sedap bau cinamon tu

Qasey Honey berkata...

mmg musin mroti pulak agknya...QH aje yg blum cuba2 lg...sgt jeles tau...nmpk sedap lak tu...

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam kak watie heheh kita lgle jakut sikit kak hehhe baru 1 st guna kayu manis ni selama ni x pernah pun buat guna serbuk2 bagai...tup2 terjatuh cintan pulak sdp nya....

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam ika@ijayuji heeh glamer mana x nya...masih dok tulis cam tu heheh apa pun sdp leee rugis x buat awal2 hari tuuu....

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Kak nazrah yeppp nak rasa nya pasa kena buat jugak ..rupanya senang dan sdp..try yeeee

Sheila Shafeareen berkata...

Hai QH hhehe tegah angin nak meroti dtg apa lg.....mmg sdp..cuba ye...buatnya pun simple dan senang

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualikum kak..
Sana sini org buat roti.. Naz jer yg tak buat2 .. selagi bibik BM ku itu demam tak membakar rotilah oven rumah ni...

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Hai Naz heheh sdp akk guna tangan aje uli..rasa puas hati tp kena lah kerja keras sikit hahhaha sdp cuba yeee..letak koko pehhh budak suka ni..akk cicah sama air teh o

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More