Selasa, Julai 12, 2011

Nasi Daging


Besiaran lg di hari selasa....utk tghari ni masak resepi dari nuuuuun diutara sane....petama kali mkn ada jiran sebelah huluq mula2 tu pelik gak nasi daging mkn gan kuah asam...bila dah try masuk mulut pehhhh sdp...kali kedua pun jiran jugak org utara kasi...hemmmm lama dah nak dok buat tp x terbuat2..habis semlm npk kat dapur Dayang Jack udah x tertahan negoknya udah tegoda kata ko kikiki......pehhhh sdp beb...rasa rempah yg ditumis wangi masa nasi tu tegah di masak naik segala aroma.....nak pulak buat kuah asam lagi leeee...utk lawan kan lauknya sebagai tambahan saya buat ayam masak kurma....perlu try mmg sdp......sesuai juga buat utk mkn2 ni...sy mmg ikut resepi yg di olah oleh Dj...tq Dj izinkan bekongsi resepi di sini yeeee


Nasi Daging
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang


Bahan-bahan : 4 orang makan

Bahan A :
3 pot kecil beras Basmathi (direndam 3 jam)
250 g daging batang pinang (dihiris nipis atau dipotong kiub)
2 sudu makan serbuk rempah kurma (dibancuh dengan sedikit air)
2 helai daun pandan
80 ml susu cair
1 sudu makan puri tomato
2 helai daun limau purut
garam secukupnya
1 sudu kecil gula
1 sudu besar minyak sapi

Bahan B :
5 biji bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
1 sudu kecil jintan manis
rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih dan bunga lawang)
1 batang serai (diketuk)

Cara-cara :
Panaskan minyak sapi di dalam periuk. Tumiskan bahan-bahan B hingga wangi.
Masukkan pes kurma dan puri tomato. Tumis lagi hingga garing dan pecah minyak.
Kemudian masukkan daging, daun pandan, garam dan gula. Kacau rata-rata.
Masukkan air secukupnya dan masak hingga daging empuk (pastikan air rebusan daging sama dengan sukatan beras Basmathi...agak-agaklah yer)
Masukkan beras. Perlahankan api. Masak hingga nasi hampir kering. (boleh juga dimasak dengan menggunakan rice cooker selepas menumis bahan)
Tuangkan susu cair dan daun limau purut. Kacau perlahan-perlahan hingga rata dan sebati. Biarkan nasi masak sempurna.
Taburkan bawang goreng dan sedikit daun hirisan daun ketumbar pada nasi dan hidangkan bersama air asam serta lauk berkuah jika suka.


Bahan Air Asam
Bahan-bahan : 4 orang makan
2 biji bawang merah (dih
iris)
1/2 labu bawang besar (dihiris)
1 biji tomato (dihiris dadu)
8-10 biji cili padi (dihiris)
2 biji cili merah (dihiris)
1 cawan air asam jawa (-/+)
sedikit serbuk belacan atau belacan bakar
sedikit garam, gula dan jus limau nipis/kasturi

Cara-cara : satukan semua bahan dan kacau sebati. Hidangkan bersama nasi daging.

Lauk tambahan kurma ayam

18 ulasan:

Nurul berkata...

Salam, k Sheila...

Waduh2, tengok nasi daging K Sheila ni, terus lapar lak nurul... sedappp tu mkn plak ader air asam... ;D

YANA SHAIFUL berkata...

Salam K.Sheila..

tergodanya tgk nasi daging.. yana xpnh msk sndiri nasi ni..asyik mkn mak mertua bt jee..resepi duk simpan..sblm ni pun xtau psl ns daging..kawin dgn org kedah br tau..sedapp hikhikk..

DJ Dayang berkata...

salam kak,..

adehh, terharunya kte ni sb ade gak yg sudi try resepi ni...mekasih byk2 yer kak...

laparlah plak bl akak buat nasik ni. aromanya sampai ke Ampang nun..hehe.

dyg x brp shtlah ari ni kak. rasa nk pitam pun ade gak. masak pun ala kadar jer utk anak2. kte ni plak x tau nk mkn ape sb xde selera. tp kalo dpt rasa sepinggan nasi daging k.sheila rasa2 boleh telan ler kot...heheh

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Nurul heeh mmg terangkat le resepi nasi dgg ni perlu cuba tau rugi nni hehe sdp mkn gan air asam tu...

Sheila Shafeareen berkata...

W'salam yana try buat x rugi senang sagat...boleh buat manu utk mkn di hari raya ni...kawin gan org kedah yeee wooo sana pun byk resepi yg sdp2 kan...mee dup utara....

Sheila Shafeareen berkata...

W'slam Dajang Jack- amat beterimakasig dgn resepi yg sagat sedap ni..mmg perlu buat lagi...sdp sagat suka aroma baunya..daggi pun lembut...sdp sbbb air dgg meresap sekali ke nasi

x sihat keee berehat yeee nnt pitam pulak susah cik abe....

mamanajmi berkata...

Salam ukhwah..

Ramai jugak yg buat nasi daging minggu ni ye hehe...

Bila2 leh try resipi ni pulak!

resipe-masak-makan berkata...

Salam cep, uuii,nasi daging ada, ayag asam ada, serawa ada,pasemboq kodiang ada, nih orang kedah ka?Doktang mana.Saja melawak ni.jangan ambik ati noo.Saya kalau nak makan nasi daging ni masa hari raya saja. mak saya masak, ayag asam dia ramas dengan tangan,sedap. Tu la air tangan namanya.Cantik blog. Wslm

K.Nor berkata...

baru td k.nor copy resipi dayang ni.. hehe

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam mamanajmi
try yee sdp sagat bebaloi...seang je resepinya...dah buat hantar sikit nakrasa ehhhe

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam resepi masak- masak
hehehh kita org Kl jee suka sagat memcuba bbagai resepi dari bebagai negara... heeh sdp tu ayag asam ramas gantagan mmg kaw2 punya...hari x raya pun boleh buat gak sdp.....jemput mkn same heheh

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak Nor ye kee sure nka buat tu...bila dah buat jgn lupa hantar2 pinggan ye hehhe

ady berkata...

as-salam
tengok je dah berselera nasi daging
tu..npk sedap..

Mas berkata...

nasi daging ni dah lama masuk list..
mas tak buat2 lagi...
tergoda nengok nasi daging akak tu..

Umm Mymoonah berkata...

Nice yummy meal.

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Ady yeppp mmg sdp sagat jgan pandang2 yee terus try buat hehehe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Mas...sdp sagat ank2 nsuami akk pun suka mmg betambah try buat yeee

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Umm Mymoona tq yyeep i like nasi daging

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More