Isnin, Julai 04, 2011

Ayam Bakar TomYam


Besua kembali...lawak betul le tghari tadi...nak di jadikan cerita...lepas masak bubur cha cha....dan dan gas habis...gas utk stok pun rupanya x tertukar2 lagi...kira ada dua tong gas yg kosong.....malas betul nak gi kedai seret tong....kebetulan nasi dah masak......ayam pun dah di keluarkan dari peti...tinggal nak buat lauk tghari aje...hemmm bdk2 pun x lama nak balik...kebetulan beborak gan Tun_talani di fb tadi...sempat le Tun bg idea bakar ayam dalam oven...hehheeh x terpikir pulak kita...ok gak tu....Tun pulak gi sebut2 ikan bakar tomyam yg di hidangkan oleh nOOrsha....mak hai terus dtg semagat nak bako ayam perasa tomyam hehhehe lawakkannnnn....pikirkan boleh ke ayam ni cepat masak...bebudak pun x lama lg nak balik...so kita keluarkan nasi yg telah di masak telebih dulu dari rice cooker dan rebus ayam dlm rice cooker hingga air nya didih...sambil menungu ayam tu masak isi dlmnya, kita pun sediakan bhn2 utk di lumur pada ayam.....agak2 lah ye bila isi ayam tu didlm masak tos telebih dulu dan lumurkan bhn utk di perap...letak atas aluminium foil dan terus bako dlm oven bg ayam tu garing di luarnya... Alhamdullilah...sempat juga ank2 mkn...cukup le ada salat dan telur rebus yg di rebus dlm rice cooker.....darurat...kira rice cooker dan oven penyelama time gas kehabisan....tq pada adik2 yg menyediakan resepi Ikan bakar tomyam ni...ajas guna ayam....izinkan shere resepi di sini yeeeee


Ikan Siakap Bakar Tomyam
Resepi: Buku Senangnya Memasak (Ikan) Chef Hanieliza
Sumber: Kak Zai, Kak Noorsha,Tun_talani


Bahan A
1 ekor ikan siakap (bersih dan kelarkan) - sy guna ayam yg direbus/kukus seketika
2 sudu besar pes tomyam
5 helai daun limau purut
1 sudu besar jus limau nipis ataupun kasturi
1 biji tomato (potong 6) - ni pun xde
Aluminium foil

Bahan B (Dikisar)
2 biji cili merah
5 biji cili api
3 batang serai - sebatang tu saya titik
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit gula dan fish sos

Cara Membuat:-
1. Gauikan semua bahan yang dikisar dan letak di dalam aluminium foil. (jangan masukkan garam kerana pes tomyam selalunya masin)
2. Letakkan ikan dan daun limau purut. Kemudian bungkus kemas.
3.Bakar di dalam kuali di atas dapur selama 30 minit. * Saya bakar dlm oven kebetulan ges habis*
4. Perahkan limau semasa menghidang.

4 ulasan:

Rabiatun Adawyah berkata...

assalamualaikum...wahhh...nampak menyelerakan..mesti sedap ni kan...

izahdaut berkata...

masuk list.. nampak sedap betui..kalau tomyam dengan ayam tu memang rasa dia serasi tu... best best

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam tun sdpppp juga rasa mmg sebati sesuai dgn aya,...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Izah yee mmg sesuai sagat dgn ayam perasa tomyam yg menyegat dna sedapt..perap lama lagi rasanya sdp...meresap kedlm...try ye

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More