Selasa, Julai 05, 2011

Roti Sardin



Assalamualaikum besua kita sekali lg di pg selasa...ohhh indahnya pg ni...semoga kehidupan kita semua seindah di suria pagi dan seterusnya............jom kita sarapan same dgn roti sardin...sdp dan simple saje penyediaannya...ank2 yg nak belajar masak pun boleh cuba resepini....bila di grg garing baru sdp...resepi ni dari rumah siapa lg kalau bukan akk yg pakar masak tu Kak Nor...dan kekawan yg lain pun pernah juga buat...Mas ,Yatie, kak Ayu sdpkan kakak2 semua....nak letak sos cili & moya pun boleh.....ok x nak celoteh pjg...kerja pun byk menungu tu...kita sarapan dulu pastu baru buat kerja ... izinkan leteak resepi di sini yee kak Nor jemput rasa same......

Roti Sardin - Kak Nor - Secubit Garam

10 bj bun burger
1 tin kecil sardin ~ dilenyek hancur
1 labu bawang besar ~ didadukan
1 bj cili merah ~ dicincang
1 sudu besar jus limau nipis
2 bj telur
minyak

Untuk Inti:
Satukan sardin yg dah dilenyek dgn bawang besar dan cili merah.
Masak utk 1 minit dan masukkan jus limau nipis.
Padamkan api dan kacau hingga sebati.
Ketepikan.

Cara2
Potong dua bun burger.Toreh bahagian tengah tp jgn sampai tembus ke belakang.Penyekkan sedikit bun supaya membentuk seakan poket.Masukkan inti sardin ke dalam bun td dan buat la sehinga habis.Celup dlm telur yg dah dikocok hingga sebati di bahagian yg dimasukkan inti td sahaja.Goreng dlm pan yg dah dipanaskan dan dimasukkan sedikit minyak.Bila dah bertukar warna coklat, balikkan biar bahagian bawah bun lak yg digoreng.
Utk bahagian bawah goreng utk seketika jer, kalau tidak hangus nanti.
Gorenglah sehingga selesai, jika minya dah kering, tambahkan sedikit demi sedikit tiap kali nak menggoreng yg lain. Jgn lupa toskan roti yg dah siap digoreng tu ya..Roti ni sedap dicicah dgn sos spt sos popia yg K.Nor buat semalam tu dan juga boleh dimakan dgn sos cili atau sos cili thai. Slmt Mencuba ya..


12 ulasan:

ijayuji berkata...

Salam kak sheila! morningg! tumpang bf kat sini ya :D sedap roti sardin tuuu, kitanyer sardin ada lg 1 tin jerrr syg pulak nak guna hihihi...

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam ika hemmm dah tahu mmg ika suk asardin/tuna kan...meh le dg sarapan ada byk lg ni...buat 6 ketul bun belah dua dpt 12 ketul jd nya..

Zaliedana berkata...

Assalam kak Sheila,Akak sihat ke,lama xsinggah sini,Sedapnyer roti sardin,ramai yg dah try resepi kak nor nih kan..Sy jer yg xbuat2 lagi..Nnti nak buat juga,hubby mmg suke ngan sardin2 nih..

K.Nor berkata...

sedapnyer.. bak 2 ketul :)

Anna Qawina berkata...

kak..tukar roti..saya bg akak seketul, akak bg saya 3 ketul eh..hehe aci tak?

Rabiatun Adawyah berkata...

Assalamualaikum kak...sedap, kan roti ni..Tun pun pernah mencuba..menu mudah tp sedap.. ^__^

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Zaliedana akk sihat terimakasih betanya khabar yee rami yg dah buat tu yg akk nak try rupanya senag saje..buat grg sdp sikit terasa telutnya

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak Nor tq resepi nnt kita try resepi akk lg ye..mmg x jemu

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Anna oooo nak lebih yeee xmana aci cam ni...wahhh nak nagis lah....bukan nya semuake nak bg tadi..dah janjikan hhehe

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam tun yeee sdp nnt leh lah try lagi..time2 darurat dah x tahu nak masak ape.. hehehehh utk buat bawa bekal pun ok ni

Cheq Sue berkata...

salam kenalan kak sheila. sedap je nampak roti ni

Faris Farhad berkata...

terliuq tengok ni huhu nanti nak try gak r.. hehe

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More