Khamis, Julai 21, 2011

Pajeri Nenas


Salam besiaran.....utk lauk tghari ni masak pajeri nenas...npk nenas ka lg....ingat nak mkn gitu saje cicah sambal kicap.....pikir balik baik buat lauk semua boleh mkn.....ok hari ni x leh nak celoteh pjg... layan dulu pajeri ni yeeee.. tuan rmh nak sambung balik kerja yg x habis kesudahhannya.....


Bahan-bahanya
1 biji nenas
2 sudu besar serbuk kari - dijadikan paste, bancuh dengan sedikit air)
1 sudu besar kerisik
3 ulas bawang merah- kisar
3 ulas bawang putih- kisar
1 inci halia - kisar
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar udang kering - tumbuk kasar
2 cawan santan
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 biji cili merah dibelah dua

Caranya.
1. Potong nenas ikut suka , jangan nipis sangat, panaskan kuali dan masukkan 2 sudu besar minyak masak.

2. Tumis bahan kisar, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau, kemudian masukkan pula paste serbuk kari dan udang kering, tumis hingga agak garing,

3.Selepas itu masukkan santan, kerisik dan nenas, sesuaikan rasa, masukkan sedikit garam dan gula, cili merah, masak hingga nenas layu dan kuah pajeri agak pekat. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba.

6 ulasan:

Cendana Kasih berkata...

sedapnyer pajeri nenas... saya ambik spotong yer..lom makan nasik lagi ni...

Juwita Jamaludin berkata...

salam ita suka pajeri nenas.. sedap sangat rasa kalau makan dengan apa2 nasi berperisa rasa nak buat plak..:)

Nadz Nazharzan berkata...

Wah sedapnya.. Naz suka pajeri nenas...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Ck yeppp sdp pajiri mmg seisi kuarga suka ak nya bila dah semalaman kuah nya lagi meresap kesedapan pajeri

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Juwita...yee sdp pedas2manis buah nenas,,,nnt nak buat pajeri kedondong atau pauh

Sheila Shafeareen berkata...

Ha Naz mmg sdp pekena pulak lauk ikan masin betambah mkn....cuci mata yeyeyye ehhehe

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More