Selasa, Julai 19, 2011

Pudding Jally Oren


Salam besiaran di hari selasa...kerja skrg ni mmg byak...tp sempat le membuat pudding yg tersagat sedap ni...semlm npk Kak Nor tayang2 heeee jelos kita negok...sebelum tu pun dah jegok kat dapur Juwita time tu pun kira dah tetarik juga nak menerainya....so hari ni x nak tunggu lama2 mmg tegoda....campuran yg besusu tu sdp sangat....rasa nak lg dan nak lg heheh....mmg betul le kesabaran kena ada membuat pudding ni...nak melapi satu2.... tp lihat le hasilnya mmg cantik kira bebaloi leeee syg pulak nak ngap...ok jemput leeee jgn malu2....tq izinkan cpy resepi ye.......


PUDING JELLY OREN
resipi : Juwita Fariz
sumber : K.Nor@SecubitGaram


Lapisan Jernih
4 g serbuk agar-agar
500 ml air
5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing-masing)
sebiji oren diperah airnya( dalam 50 ml)
sedikit pewarna kuning

cara-cara
Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar didalam periuk.
Setelah sebati masukan perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning.
ketepikan

lapisan puding
4 g serbuk agar-agar
200 ml air
300 ml susu
5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing)
sebiji oren diperah airnya( dalam 50 ml)
sedikit pewarna kuning

Cara-cara
Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar didalam periuk.
Setelah sebati masukan, susu, perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning.
Masak sebentar dan ketepikan




cara-cara untuk melapis.
sediakan bekas yang sesuai.
masukkan lapisan puding dahulu biarkan sejuk hingga lapisan tersebut keras kemudian masukkan lapisan jernih buat kaedah yang sama sehingga habis.
Boleh la disimpan didalam peti sejuk sehingga benar2 keras
Jika ingin dipotong sila kurangkan kandungan air bagi jelly ini kerana jelly ini agak lembik.

** Cara yg K.Nor buat, letakkan gelas yg nak digunakan dlm loyang besar yg berisi air dan ketulan ais. Dgn cara ni, boleh mempercepatkan puding tu mengeras dan tak perlu masukkan dlm peti ais. Masa menuang layer seterusnya, guna belakang sudu kecil dan letakkan di dinding bahagian dalam gelas dan tuang slow2 supaya adunan tak terjerlus ke dalam adunan sebelumnya.
Bila adunan puding yg belum dilayerkan (balance dlm periuk) nampak cam mengeras, panaskan sekejap tp jgn sampai terlalu panas. cukup sekadar nak mencairkan balik adunan supaya mudah dituang. (biasanya bila tinggal 2 layer terakhir adunan akan mula mengeras, boleh la dipanaskan sekejap ya)

25 ulasan:

izahdaut berkata...

wak kak sheila.. cepat nyerr dah ada kt dapo akk.. nk jugakkkk.. sdap ye kak.. haisss kna wat jugak ni

anymz berkata...

cepatnya dah sampai sini.
akak baru nak selongkar kabinet cari gelas yg sesuai..hehe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Izah yeppp mmg sdp akk suka tang yg ada susu tu...rasa oren mmg sdp cam buat kek oren blandet tu....tryyyyy tau

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak Anymz heheh cepat yeee cam kuda lari heheh sbb dah tegoda negok semlm kak rmh kak nor kebetulan bhn pun ada...akk buat tau sdp sagat.....

tun_telani berkata...

wah...baru je nengok kak nor wat. express btol akak nii.. hihi

K.Nor berkata...

^__________________________^

sengih akak ada org kena virus arini hahahhaha

Rabiatun Adawyah berkata...

wahhh...dah sampai sini yer..ni baru nak menggodek nih..huhuhu...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Tun -Telani kuda ku belari kencang hehehhe sdp sagat...tegoda semlm negok..e melapis dgn kesabaran,...bebalo le sdp nya

Sheila Shafeareen berkata...

hai Kak Nor segeng dg n teguling2 jugak ni ....sdppp bulan posa leh buat lagi

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak rabiatul mmg sdp laju jum kak kita bejangkit same....buat lawa2 yeeeee

Nurul berkata...

K Sheila...

Sedapppnya puding jelly oren tu... ni yang jeles nih... heheh ;D
Aritu dah perasan ade kat dapur K Nor, tp x sempat singgah pun... Jeling2 jer... ekekek...
Nurul nak buat jgk... tp hujung mggu nanti lah... :)

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Nurul buat ye mmg bebaloi sdpnya...rasanya kalau nak buat dgn perasa lain pun ok gak

Mas berkata...

cantiikk puding tu kak..
cepatnya akak buat...

Kak Rose berkata...

waaaa... cantiknya... nak rasa segelas boleh?

Nazrah berkata...

kita pun nak wat..ada oren kat petias tu..cantik

Sheila Shafeareen berkata...

Hai mas heheh tq..bhn2 kebetulan semua ada...buat yeee sdp tau..bebagai perisa pun boleh

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak Rose hehe tq kak boleh meh le datang ada lagi 2 gelas ni....

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Nazrah ..buat tau sdp puding ni..nak buat dgan rasa pandan, stbry, pun ok gak

Ummi berkata...

Sheila pun terjangkit gak eh...mesti sedap nih..hehe..

Nieza berkata...

wahhh dah sampai sini dah jelly oren ni..sedapx2 ..nk blk buat jugalah...hehe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai akk ummi time skrg ni tegah demam pudding jally ni haaaa jom le same2 pakat buat yeee

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Nieza jom buat lg akk nak buat perasa lain pulak...pe pun rasa oren yg sdp sangat

Juwita Jamaludin berkata...

akak dah cuba juga ye.. hihihi kalau kak nor promote semua buat... hihiihi cantik lapisan akak tu.. kena sabar melapiskan kak

Sheila Shafeareen berkata...

Salam Juwita yeeee mmg sdp..lawa sangat dua ton warna...mmg dah npk kat rumah ita kemarin...cadng nak buat...semlm tu teruja sangat negok..tu yg terus di ditarik2 membuatnya...tq ita

Fiza Nordin berkata...

semalam tgk k nor tayang, arini k sheila plak... umah kite bilelah agaknye nak buat tayangan ni...sume bahan ade... tinggal masa dannnnnnnnnnnnnnnnn rajinnye aje heheheee

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More