Selasa, Julai 05, 2011

Kek Cheese Marble (kukus)



Salam, utk buat sajian minum ptg hari ni sy buat kek cheese marble kukus.....x lah selalu sagat nak mkn cheese, pejam je mata...nape takut bam bam keee...sekali sekala bukan selalu pun kikiki....gi jenjalan merayap2 turun bukit naik bukit redah sana sini belantara nasib tak tercucuk duri, mak hai jauh tu pejlnnya...jumpa le resepi ni..cam menarik aje..tu yg terus tetarik membuatnya....ada lebihan sekeping lagi cheese tu saja carik2 kan dan tabur atas adunan.... mmg sdp kek ni, naik pun cantik gebus mcm tunya nya jugak .... bg saya x leh mkn sekali adap sbb cepat muai....yg pasti ank2 sure sukapunya...tq pasa tuan yg empunya resepi...

sebelum di kukus cantik je coraknya...npk tu ada carikan cheese...bila dah di kukus hilangggg corak.............

KEK CHEESE MARBLE (KUKUS)
Resepy By - Kak Radziah Hassan Kongsi Resepi@Facebook

BAHAN:
5 kpg slice cheese
1/2 cwn susu cair
1 cwn gula
1 cwn marjerin - sy guna butter
2 cwn tpg naik sendiri
2 sudu besar serbok koko
1 sdt esen vanila
3 biji telor


CARA:
Panaskan cheese dan susu hgga cheese cair, padamkan api, biarka suam.
Masukkan gula kacau smpai gula hancur.
Pkl telur dgn margerin dan masukkan kedlm bancuhan cheese tadi.
Masukkan tpg sikit2, kacau sampai sebati dan masukkan esen vanila.
Bahagikan kpd 2 bahgian 1 letak serbuk koko, yg 1 lagi warna asal.
Tuangkan berselang seli kedlm loyang yg tlh digris dgn margerin.
Lorekkan guna chostick supaya jadi marble.
Kukus selama 45- 1 jam.
Dah siap.

9 ulasan:

Zaliedana berkata...

Kak Shiela,nak sepotong kek kak,uii mesti sedap da cis kan..Nmpak moist ajer kek nih..

Sheila Shafeareen berkata...

heee zliedana sdp sagat....ada cheese...tp akk mkn sikit aje sbbb cepat muai..tp mmg getop rasanya

Nieza berkata...

assalam sheila...akak ke ni?lama tak singgah sini byk menu best-best yer kat sini...semua nampak sedapx2..kek cheese ni sure sedap kan.

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam nieza yeeee sy hee sdp ank suka mkn..akk mk sikit2 je....

maszull berkata...

slm ziarah...sedapnya kek tu...:)

jom join contest yer...

http://maszull.blogspot.com/2011/07/jom-join-contest-wedding-anniversary.html

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam maszull tq singah nak rasa ke heheh sdp kena buat tau

Juwita Jamaludin berkata...

salam kak ada kek.. bestnya.. nak sikit leh

nuwairani ismail berkata...

assalamualaikum kak sheila..bestnya kek dia naik cantik aje...tak pernah try slice cheese cake versi kukus ni.

cik cek berkata...

Sheila...sedapnya.....

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More