Rabu, Julai 06, 2011

Chocolate Choclairs Muffin


Besuka kembali di petang rabu dah kenyang ke mkn tghari tadi... ok ptg ni sy n3 mapin yg dah lama jugak keneng2 kat dapur Kak Ummi...tangkap leleh dgn Chocolate Choclairs yg di atas mapin tu.....pehhh sdp terasa kelembutan texture mapin dan kesedapan Choclairs....letak byk Choclairs lg sdp...itu pun letak dua ketul yg di belah tiga...cam x cukup pulak, next time buat kena tabur tiga potong terus Choclairs kat atas mapin tu...mmg betul kata Kak Ummi rasa liat2 yg sdp....cantik lelehanya macam lahar gunung berapi meletupppppppppp kikikiki...resepi asal dari dapur Yani@Deco Choco dan ambik dari dapur Kak Ummi@Home Sweet Home..tq sdp sgt boleh buat lg ni...izinkan cnp resepi di sini yeee


CHOCOLATE CHOCLAIRS MUFFIN
Resepi: Yani @ Deco Choco
Dirujuk: Ummi @ Home Sweet Home


Bahan-bahan:
200gm tepung naik sendiri
20gm serbuk koko
2 biji telur
45gm gula perang
45gm gula kastor
100gm mentega
100ml susu segar
50gm chocolate chips
10-15 biji choclairs ( sebiji potong 4)


Cara-cara:
Ayak tepung dengan serbuk koko. Panaskan oven sehingga suhu 170 degree.
Pukul gula dengan mentega sehingga lembut. Masukkan telur sikit demi sedikit. Pukul lagi 2-3 minit.
Kemudian masukkan 1/3 tepung yg dah diayak tadi. Kacau.
Masuk pula 1/2 susu segar - kacau lagi. Ulang lagi dgn masukkan tepung diikuti dengan susu. Akhir sekali tepung.
Masukkan pula chocolate chips dan choclairs. Kacau rata.
Sudipkan adunan ke dlm muffin cups. Bakar selama 15-20 minit atau sehingga masak.

18 ulasan:

Naz berkata...

uihhh kak sheilaaa..meleleh2 coklat nye...

izahdaut berkata...

perrggh mapin lava neh.. mmg duk dlm list nak try mapin ni. tapi beli coklat aje budak ni yg balun dulu hehee

Ayu berkata...

assalam sheila, akak pun memang nak buat ni..dah beli dah choclairs tu tinggal nak godek juga..
wah ini tak boleh tunggu lama2 ni..hehe sebelum choclairs tu lenyap..haha

Kak Rosaliza berkata...

Assalam sheila, terliur tgk mapin tu sedapnya

Sheila Shafeareen berkata...

hai Naz hee leleh gitu...tegoda ye kiki

Sheila Shafeareen berkata...

hai izah hhehe lava dah leleh hihi...same le beli je habis...cepat2 ambik 10 biji sorokkan...itu pun x cukup nak bg leleh lahar tu hehehe

Sheila Shafeareen berkata...

hai kak ayu heheh buat tau letak lebih choclairs tu lg cun dan sdp

Sheila Shafeareen berkata...

hai kak rosaliza..cepat terliur ambik kain lapi ...jemput rasa...

Juwita Jamaludin berkata...

salam kak nak muffin seketui tambah yang meleleh2 tu nampak amat menarik

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

menarik..boleh cuba ni...

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam juwita hehe boleh nak 2,3 ketul pun boleh...kalau buat letak lebih choclairs lg sdp

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Nazrah heheh tulah saya dah try sdp ank2 suka next time buat lagi kena taburkan choclaors tu lebih sikit baru terasa lg sdp

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam sheila..bagus gak idea nie.letakkan cekelat kat mapin.nampak sedap jer!

cik cek berkata...

Sheila....

meleleh2 cekelat tu...kak cek pun telan2 air liur la tgk cekelat tu meleleh...sedapnya nampak...

HaSue berkata...

Sedapnya kak..bila laa nak try nih..mintak seketui dulu laa..hehe

baby dah pandai apa skrg kak?

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Azatie hehe sdp sagat lembut dan gebus letak choclairs lbh2 lagi sdp tau try ye

Sheila Shafeareen berkata...

hai kak cik cek heee mgg leleh negok nya apatah lagi bi di mkn sdp sagat jgn lupa mencuba resepi dari Yani ni yee mmg letupppsss kikiki

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Hasue...sdp bagat try yeee..ank akk bawak kesekolah bg kekawan ras..ni ada lg 5 ketul boleh lehhh ambij...Baby dah 4 bulan...suka nak main aje

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More