Khamis, Julai 14, 2011

Coklat Nestum


Salam besiaran....jom jadi kanak2 rabena pulak ..mkn cokelatttt...cokelat nestum...antie nak cokelat 5 biji bolehhhh...bolehhhh ambik leeeee..... kalau x cukup raya nnt antie buatkan 4 balang yeeee...ooo layan resepi yg simple ni...ambik dari Majalah Rasa keluaran Tebaru Bulan Julai 2011...bg saya kalau di gaulkan sekali dgn nestum pun sdp.....baru ada rasa keragupannya coklat masa mkn...x lah kosong sagat...pandai2 le nak tambah kekacang pun ok gak


Coklat Nestum
Sumbangan : Majalah Rasa Keluaran Bulan Julai 2011


Bahan:
200gm coklat masakan besusu di cairkan
60-100gm bijirin Nestum


Caranya:
Sediakan acuan biskut bebunga dan besegi empat - sy guna acuan agar2 aje(kalau ada mould utk coklat lg bagus)
Taburkan bijirin Nestum kedlm acuan
Tuang coklat panas(cair)keatas bijirin Nestum - Sy ketuk2kan acuan bg mampat(ketuk dgn pelahan)
Diginkan coklat hinga beku, keluarkan dari acuan dan hidangkan

@sy guna acuan agar2 tapi letak dlm 1/2inci tebal, kalau tebal payah pulak nak kelurkan...
dgn memicit acuan coklat boleh terus tangal


18 ulasan:

Cendana Kasih berkata...

akak, nk lagi sedap, guna coklat compound

nanti hari jumaat tu, saya bagi sample satu pek kecik untuk akak rasa yer..takde la akak telan air liur jer tgk coklat kat kotak besar tu... hehehe....

ijayuji berkata...

Salam kak, haaaaa ni kanak2 ribena da dtg ahahaha..... Nk cekelat sekotak!!! Antar siam ok add coming soon :D haar kak klu campur dgn kacang2 pun sedap ni kak :D

Nurul berkata...

K Sheila...
Nak coklat tu.... ;D
Nurul pun ader beli majalah rasa baru2 ni, ingat nak buat jgk nanti... tup2 akak bwk keluar dulu...

AZLITA AZIZ berkata...

alamak... sedapnya... menarik ni.. nanti boleh cuba..

Sheila Shafeareen berkata...

hai Ck ye ke guna coklat compaund lg sedp...boleh jukan nnk menerai...apa pun kena beguru dulu gah Ck ok tak...

Set ye pg jumaat tu akk tunggu..tq Ck..dia alu alu kan hehhe

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam ika heheh boleh saja akk but satu dagi dlm acuan telur lawak x boleh keluar pulak....kira ambik yg dah di keluarkan ni aje lah yeee

Sheila Shafeareen berkata...

Hai NUrul jgn lupa buat yee nak lg sedap akk rasa gaulkan coklet tu gan nestum...lg terasa dlm nya

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak Ita...akk bulat leee sure akk punnya nnt lagi cun...sbb akk kan paka deco mendeco hehehe...seperti yg CK cakap tu lg elok guna cokelat compound

umi berkata...

yum2 sedapnya. kanak2 dan mak kanak2 ribena pun suka nih..!

CT Delima berkata...

As'salam shiela

ni mak ribena dah datang nak hangkut coklat nestum tu lebih2. kalau satu jer mana cukup. anak2 raibena ramai kat rumah ni.. hihihi

mala berkata...

nak coklat jugk!

tun_telani berkata...

ramainyer mak2 ribena dtg nk angkut chocolate.. tun tgh diet nih, tumpang makan kt umah akak cukup laa.. xyah angkut2.. hihi

Sheila Shafeareen berkata...

hai umi heheh lawak kana2 rebeni dah sampa pehhh ramainya....buat ye senang sagat

Sheila Shafeareen berkata...

W'salam kak CT Comel. hehhe boleh kak byk lagi ni....yg x letak nestum pun ada....akk try....

Sheila Shafeareen berkata...

Hai tun heheh jemput ambik sorg satu hehhe buat rasa ...nnt kempunan pulak..x ambik...x cukup nnt buat lagi 4 balang kiikiki

Sheila Shafeareen berkata...

hai Mala nak jugak ke...sila leee jamu tekak kaalu rajin buat ye

Juwita Jamaludin berkata...

nak coklat juga tapi nak yang ada kacang tau... hihihiih kalau hantar kat siam ebalang hantar jepun 2 balang tau kak..:)

nuwairani ismail berkata...

rajinnya dia buat coklat...tak pernah try yg letak2 nestum ni...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More