Ahad, Julai 10, 2011

Sambal Goreng Jawa


Salam besiaran di hujun minggu...manu sambal goreng jawa yg di masak semalam, buat jamuan utk rakan2 Fb mkn tegah hari...maklum le semalam kan x dapat nak merayap turun Kl.. so kita buat mkn2 ajelah dirmh sambil borak2 gan geng Fb@Geng Mama Club Petaling......ada juga 2,3 org geng yg x dpt dtg sbb ada hal masing2...apa pun pejumpaan tetap bejalan dgn suasana yg amat seronok lg hepening...ok layan dulu juadah yg tuan rumah masak ni ye...Sambal gareng jawa sekuali besau sy grg ....

Sambal jawa sekuali basau ...tunggu di keringkan lagi baru boleh angkat... sdp tau resepi ambik dari dapur CMG...sdp mmg semua suka.. izinkan saya cnp resepi disini yeee....

SAMBAL GORENG JAWA
Resepi: CMG


BAHAN-BAHANNYA :-)
7 tangkai kacang panjang, hiris serong
1 biji kentang, dadu dan goreng hingga empuk, toskan
2 keping tempe, dadu dan goreng, toskan
1 keping tauhu, didadu dan goreng, toskan
1/2 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut
40 gram fucuk, potong kecil dan rendam hingga lembut
3 keping pedal ayam muda, cuci bersih, hiris kecil
2 keping hati ayam, cuci bersih dan potong kecil -(saya tambah dgn udang hidup)
1/2 inci belacan, bancuh dengan sedikit air
1/4 cawan jus asam jawa
5 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 batang serai, dititik
1 biji cili merah, hiris
1 biji cili hijau hiris
1/3 cawan santan (optional, mat tak letak pun)
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
Pedak dan hati ayam dicelur sekejap, buang airnya. Gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, goreng pedah dan hati tadi sekejap. Angkat dan toskan. Kemudian tumis bawang merah, bawang putih dan serai hingga harum, masukkan pedal dan hati, jus asam jawa, belacan dan santan. Kacau rata dan biar mendidih.
Masukkan fucuk, tauhu, tempe, kentang, cili merah dan hijau, kacau rata dan masukkan kacang panjang. Gaul rata. Tambah soo hoon tadi. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula.
Masak dengan api sederhana hingga sambal goreng sedikit kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk2 lain...

11 ulasan:

mamawana berkata...

Wowww....sedapnyerr... Saya suka sangat makan sambal Jawa, tak pandai buat ajer. Heeee... nanti bleh cuba. Thanks for sharing.

Kak Rose berkata...

sheila, telan air liur kak rose petang2 gini...minggu ni balik johor mak wat kenduri sambut puasa, mesti ada sambal ni... dapatlah makan nnti!

garlutti berkata...

Ia lawatan pertama saya dan gembira untuk menemui blog anda .. saya ikut .. Saya suka resepi yang berlainan dari apa yang anda selalu belajar .. Saya menjemput anda untuk berkongsi resepi saya dan blog ... .. Salam dari SPAIN Vigo Marimi

anymz berkata...

sambal pembuka selera namanya ni..

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Mamawarna mmg fv saya juga ni mama kekadng x mknsame nasi pun just buat meratah begitu saja hemmm tq sila try sdp ehhe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Kak Rose hehhe terliur yeee jgn sampai leleh yeee oo akk org johor ye...mmg di jhr selaly kenduri kendara masak sambal jawa ni...makanan tradisi tu...

Sheila Shafeareen berkata...

hai garlutti tq sudi sngah ye same2 kita memeriahkan blog kekawan nt saya masuk dapur kamu pula ye tq singah

Sheila Shafeareen berkata...

hai kak anymz yeesedpat sagat mmg fv keluaga sambal ni....

Sheila Shafeareen berkata...

hai kak anymz yeesedpat sagat mmg fv keluaga sambal ni....

Wanieyra berkata...

salam pagi....kita suka ni tp kalau buat kita sorang je makan.....

Nurul berkata...

Salam, k sheila...

Lambat tul nurul sampai cni... Orang dah abih makan, nurul baru nak muncul...
Memang best lah sambal goreng jawa ni... terliur plak, macam nak buat jer... stok tempe tgh byk ni...;D

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More