Isnin, Mei 09, 2011

Puding Balqis


Besua kembali lepas mkn lunch td terus buat puding ni..negok cuaca pun makin panas di luar tu..sdg elok lah ptg2 gi ni pekena puding yg dah di sejuk ni...negok sana sini geng2 ramai yg dah mencubanya..so kita pun nak juga menerai buat sdp ke puding balqis ni.. Tq kak Nor sy dah mencuba nya mmg sdp rasa susu.. izinkan sy copy resep ye....apa lagi jemput merasa....

PUDING BALQIS
resipi : K.Nor@SecubitGaram

1 paket agar2 serbuk (10gm)
450ml air
150ml susu cair
2 biji telur gred A
5 sudu besar gula pasir
3 sudu besar butter
1 sudu teh esen vanila
pewarna mengikut citarasa masing2

Masakkan serbuk agar2 dgn air dan gula hingga mendidih dan masukkan butter dan susu cair. Masak lagi hingga mendidih sambil dikacau.
Masukkan vanila dan padamkan api. Biarkan seketika (lebih kurang 15 - 20 minit) sehingga agar2 suam2 panas.
Pukul telur hingga betul2 kembang (buang tali pusat telur utk menghilangkan bau hanyir telur) dan masukkan adunan agar2 kedalam bekas berisi telur td dengan perlahan2. Kacau hingga sebati.
Bahagi adunan kepada 2 atau 3 bahagian dan masukkan pewarna yg disukai. Kacau hingga serata warna adunan puding td.
Sendukkan adunan puding ke dalam bekas atau loyang secara selang seli hingga habis. Untuk meletakkan lapisan yg kedua tu pastikan diletak perlahan-lahan di bahagian tepi dan jgn dibahagian tengah supaya ia tak terus masuk dalam lapisan yg pertama.
Sejukkan dalam peti ais sebelum menghidang.

x puas le mkn sdp ni sejuk-sejuk ....

12 ulasan:

AZLITA AZIZ berkata...

comelnyer colour pink tu sweet aje...
sedap lah makan puding bila musim panas2 kan.. pulak tu yg sejuk2 cam ni... ada lagi tak mintak cikit... hehe

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

Ada lagi ker...cantik jer ..

Naz berkata...

Wah comelnya puding diaaaa... Pinky lagi..

Mas berkata...

cantik la puding tu....
comeiii...

tun_telani berkata...

sweetnyer puding balqis nih.. pink dan putih.. suka sgt nengok..

K.Nor berkata...

pink kaler!! cam kaler tuan puteri jer hehe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak ita
yee suka kat warna pink..musim panas sagat skrg ni kan kak..kalau asik kena ais aje sakit tekak

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Nazrah

heheh tq auka kat warna pink putih mcm puteri umno heheh

Sheila Shafeareen berkata...

hai naz
heheh pink menawan npk sweet

Sheila Shafeareen berkata...

hai mas hehhe tq..bg budak2 teruja nak makan

Sheila Shafeareen berkata...

Hai tun
ye warma memain kan peranan heheh bg ank2 teruja mkn

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak nor yee warna puteri umno heheheh saje le letak pink bagi meriah

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More