Khamis, Mei 26, 2011

Muffin Yogurt Manggo


Besiaran di hari khamis..juadah ape utk ptg ni...time memask utk lauk lunch sambil tu membako muffin... mak hai semerbak bau manggo...sdp perlu buat lg rasa lemak yogurt tu mmg le tak terkata kesedapannya...sy letak perasa manggo..dan taburan coklat chip diatasnya...nak lagi sedap letak potongan buah manggo di dalam adunan atau diatas nya....muffin ni dlmnya sunguh lembut, tp x bederai tu yg sy suka...kalau bederai susah pula nak mkn asyik kena tadah aje....resepi ambik dari rmh Zaliana@Jurnal Rasa..tq Zaliana resepi yg sdp ni..izinkan sy cnp resepi ye...


Resepi : Zaliana@Jurnal Rasa

Bahan-bahan: untuk 20 biji muffin
1 cawan Yogurt Mangga Tanpa Lemak Nestle
150 g mangga kering, cincang halus - x letak gantikan gan perasa manggo
250 g tepung naik sendiri
1 sudu kecil soda bikarbonat
1/4 sudu kecil garam
150 g mentega atau marjerin
100 g gula kastor
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
150 ml susu rendah lemak Nestle
-2 sudu besar kordial minuman buah markisa-ni tambah sendiri

Cara

1. Campurkan Yogurt Mangga Tanpa Lemak Nestle dan mangga kering di dalam mangkuk.Tutup mangkuk dan biarkan selama 30 minit-(langkah ni skip sebab pakai mangga segar, masukkan mangga pada langkah ke 5)
2. Ayak tepung naik sendiri,soda bikarbonat dan garam dan ketepikan.
3.Putar mentega dan gula sehingga gebu.
4.Masukkan telur satu demi satu.Pukul rata setiap kali.
5.Masukkan esen vanilla dan campuran yogurt.Sudukan tepung berselang seli dengan susu. Gal rata.
6. Ceduk sama rata campuran ke dalam tin pembakar bergris sehingga 3/4 penuh.
7.Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 200 darjah selama 15-20 minit atau sehingga kuning keperangan.Keluarkan dari ketuhar.Sejukkan di atas rak dawai.

tesenyum aje muffin tu

8 ulasan:

ijayuji berkata...

Salam kak sheila! waaaaaa...hari ni kenyang makan mupin jer lah nmpknyer hihihi.... sedap niii kalau dah namanyer mangga ;-) akak masak apa mlm nanti bg kita sikit ya :D pesan awal2 biar tak habis :D

izahdaut berkata...

akkakkk...
canner ni, nak kena try gak ni. lebih kurang menu kita ni. tapi da susu segar yang resepi ni kan. wahh sah sah lagi moist. masuk list.tq kak

Sheila Shafeareen berkata...

W'salam ija heheh kenyang ye hari ni pula ramai yg memapin..kebetul tu...mlm ni dok tgh pikir lagi..x habis akk hantar...

Sheila Shafeareen berkata...

hai izah
ehhh kebetuln ye sema pulak mapin kita cuma ada sikit lain pd resepi...nnt nak try yg izah nya:-)

Ummi berkata...

Sheila, muffin ada lg tak...boleh wat minum petang nih..nmpak sgt sedap laaahhh! Akak malas jek lately...mcm nak kena stop blogging je daah pun..heheh

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam kak umi ada lg ni byak lum habis pun bebudak kenyang mknasi..mlm kot habis x pun esok baru habis heeh lg di simpan lg sdp rasanya meresap
kak jgn le tutup sayag tau blog akk best

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

dah lama tak memapin..nanti kalau ada yogurt kita buat

Sheila Shafeareen berkata...

Nazrah buat tau mmg sdp dagat lembut

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More