Isnin, Mei 23, 2011

Muffin Yogurt Menggo Kukus



Salam n3 kuih pula utk sarapan petang heheh muffin kukus... enak sagat sbb letak yogurt.. rasa lemak2 muffin ni..perasa manggo pulak tu betambah le harum ...2 ketul dah kenyang..kalu nak letak perasa apa pun boleh oren, pandan, coklat, stwbry tepulang pada citarasa tekak masing2 yeee...saya buat guna yogurt yg low fat Nature.. bhn2 membuatnya pun mudah... nak ikut kan lbh kurang same je gan resepi apam yogurt tu cuma yg ni mengunakan tepung kek...cuba yeee


Muffin Yogurt Menggo Kukus
Bahan

1 1/2 cawan tepung naik sendiri (Blue key)
2 biji telur
1 cawan gula - boleh di kurangkan
1 cup yogurt - guna yg ada dlm cup 150g
1 sdk ovellet
Sedikit perasa menggo - ikut suka
Sedikit pewarna - ikut suka

Cara-caranya
Panaskan pegukus dgn air telebih dahulu
Dalam mangkuk masukan telur, ovellet dan gula kacau hingga semua larut
Masuk pula yogurt, perasa manggo kacau hingga sebati
Kemudian masukan tepung sedikit demi sedikit kacau hingga semua sebati
Bahagi adunan kepada dua, warnakan satu adunan
Sedikan cup dan sudukan adunan beselang seli dgn yg bewarna
Masukan dlm pegukus, dan kukus selama 15 minit

12 ulasan:

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam sheila..nampak sedap!!

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam atie yee sdp try leee senng aje

tun_telani berkata...

waaa....... masing2 duk wat apam yogurt skrg.. tun tgh nk mengejar nih.. omey n nmpk sgt sedap ^^

Sheila Shafeareen berkata...

hai Tun keja cepat..hee sdp guna yogurt ni

ijayuji berkata...

salam kak sheila! nak tapau sume sekali! dtg lambat niiii :D nak2 yg bubur kat bwh tuuu sbb kita malas betul nak masakkan bubur tuk org yg sakit kat dlm umah niii :D mintak akak jer ya :D

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

Salam Shiela... boleh masuk dalam senarai resepi kita..

Sheila Shafeareen berkata...

Hai ija hehe boleh saja...nak semua yee nnt g cari bhn lagi nak but..bubur hkas utk si abg yg demam

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Nazrah hheee boleh saja ikut ten yeee heheh

Kasih Ibu berkata...

rasanya klu guna fresh manggo boleh tak sheila???

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Kasih ibu rasanya boleh letak yg fresh potong dadu nt bila mkn npk le manggo kat dlm tu

Sue @ Nenie berkata...

Salam...Best juga ni sesekali buat kelainan flavour...mufin ni pun nmpk gebussss

Sheila Shafeareen berkata...

Hai sue yeee sdp bebagaikan rasa..try le mmg gebus dah dua hari pun masih sdp lg

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More