Rabu, Mei 04, 2011

Tomoga Yaki aka Egg Roll



Besua kembali..hari ni pekana pula manu japun yeee..lama dah nak buat tapi dok tangoh aje ..sdp dan tebal puas mkn..kena buat lebih lain kali..mmg x cukup...ank2 sekali ngap dah tiga, empat keping..emmm kena beli byk telur lah cam ni...x apa telurkan stok wajib kat dapur tu hehehhe...kalau x silap saya kat rmh Hazila kemarin pun ada buat tomoga yaki ni.. rasanya kalu nak di perbagaikan dlm tu pun boleh pandai2 ajekan heheh.. kat cini saya tambah kan carrot yg di sagat halus...dan utk memundah cara membuat nya boleh le masuk ke sini ..


Bahan bahan
3 biji telur
1/2 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk dashi
Sedikit daun bawang - hiris halus
1 kuntum shiitake mushroom - potong kecil
2 sudu besar air
1 batang karet di sagat - yg ni saya tambah

Cara cara
1. Pecahkan telur ke dalam mangkuk, masukkan semua bahan bahan dan pukul dengan chopstik hinggan gebu.
2. Panaskan Square Pan (seperti gambar di bawah), tuangkan 1/2 adunan. Biarkan hingga bahagian bawah telur sedikit pekat tetapi tidak keras. Lipat dan tolak telur ke hujung pan.
3. Tuang 1/3 bahagian lagi, sengetkan sedikit kuali supaya telur masuk dibawah telur yang telah dilipat tadi.
Ulang hingga adunan telur habis.
4. Bila habis, tekan tekan sikit telur tadi dan balikkan beberapa kali supaya masak sekata.
5. Biarkan sebentar, bolehlah dipotong dan dihidangkan.


Square pan

6 ulasan:

umi's cup cake berkata...

dashi tu boleh tukar dengan bahan apa ya di Malaysia ni? Maaf baru belajar2 nak masaka...

Entry Terbaru di Blog saya :
Rintihan : Diari Seorang Ibu Part 3

Sheila Shafeareen berkata...

hai umi
kalau x ada dashi pun x ape...nak dptkan bhn japen ada di jucso mid vally bhgian japanese food

Ummi berkata...

Assalamualaikum Sofea...waaah makan telor je ke...mst kenyang gak ni kan...kalau akak nak kna cari nasi gak nih...hehehe

Sheila Shafeareen berkata...

W'salam kak ummi
heheh nasi pun ada juga..ni buat lauk..bebudak suka mkn..sekali ngap 2,3 keping

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

kalau anak saya tentu suka sangat...tak payah letak dashi pun tak per kan..

Sheila Shafeareen berkata...

Hai nazrah
x payah letak pun x apa..sdp jugak rasanya...cubaye

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More