Jumaat, Mei 20, 2011

Kerabu Ikan Sardin@Tuna


Besua kembali di hari jumaat yg indah... lauk utk tghari ni buat kerabu ikan sardin..hemmm sdp lah pulak kena pula dgn nasi panas2 lg lah betambah...ooohhh hilang diet ku...resepi yg mudah, cepat dan senang..nak lg kawww letak cili api pehhhh jemput sekali menjamu selera...


Kerabu Ikan Sardin
Bahan
:
Satu tin ikan sardin - 4@5 ekor ambil ikan saja
5 ulas bawang merah - di mayang halus
5 helai daun limau - dimayang halus
2 batang serai - dimayang halus
Beberapa biji cili padi - di mayang halus
3 biji buah tomato belah 4
2 biji limau nipis
Garam/gula
*nak letak bunga kantan dan daun kesum pun boleh

Caranya:
Ikan sardin di grg sebentar dgn minyak yg sikit aja - nak buat mentah pun boleh, tp sy suka grgkan bg ikan masak
satukan bahan-bahan yg di racik kedlm mangkuk
Masukan ikan sambil pecah-pecahkan isi ikan jg sampai hancur sagat
Perahkan jus limau nipis, tambah garam dan gula perasakan bg sebati

2 ulasan:

K.Nor berkata...

sedapnyer.. dah la k.nor suka ikan sardin, dibuat kerabu pulak.. uishhhh bestnyer.. k.nor wat balik sesenduk ya.. :)

Sheila Shafeareen berkata...

hai kak nor heee sdp kak buat yeee..lagi pedas lg sdp...cukup ke sesenduk

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More