Salam besiaran di hari Sabtu...tghari ni kita masak lauk yg dah lama x mkn padahal simple aje dan ringkas.. buat ikan lengat ..biasa dia KL ni pangil ikan kembung rebus aje...smlm npk kat rmh Chik Mimi hemm... kebetulan mmg ada dlm peti tu 5 ekor ikan terus kita cadang buat dan perapkan semlm dlm peti.... so hari ni kita buat lauk mkn tghari......biasa beli siap aje ikan rebus ni, betul kata Chik Mimi buat sendiri terjaga dan tejamin kebesihannya...TQ Chik Mimi sy dah try buat...mmg jadi ,sdp le... sy gaulkan dgn bawang merah, cili api dan perahkan jus limau nipis, kena pulak mkn dgn nasi panas2 lg le menyegat..izankan saya cnp resepi ye...
Sumber:Chik mimi
Ikan Kembung aka Temenung
Garam~agaran 1sb untuk ikan 10 ekor tapi chik tak sukat terus aje lumur garam ke ikan
Sedikit cuka ~dimasukkan kedalam air rebusan
Cara-cara
Lumurkan ikan dengan garam kemudian masukkan ke dalam freezer,biarkan semalaman,keesokkan harinya defrost ikan ,kemuadian disusun ke dalam periuk pengukus,masuukkan sedikit cuka ke dalam air kemudian bolehlah dikukus selama 1/2 jam
4 ulasan:
wah sedapnya sheila selalunya akak goreng aje nnti boleh try cara gini pulak,terima kasih kerana sudi mencuba ye
boleh cube ni sbb slalu klu beli kat kedai tu rasanya cina yg bikin n ade yg xbuang perutnya. baik buat sendiri puas ati kan? :)
Hai Chik Mimi
yee sdp beselera mkn lauk tghhari...bak nya ada cili keci pehhh sdp ..kukus lbh ikan tu leh buat grg pulak
Hai Hamin
yeee kekadang ada rasa cuak juga nak beli kan..cina byk jual ikan cam gini dlm raga tu..buat sendiri tejamin ..cuba ye
Catat Ulasan