Sabtu, Mei 14, 2011

Donat Inti Kasted



Assalamualaikum semua..Alhamdullilah pulih juga demam blogger ni ye..sekali sekala bikin gempak ok gak hehe..... ok pg ni n3 manu yg dah tetungak semalam...Donat inti kasted buat sarapan pg jumaat...sdp gak wat berinti cam ni sampai menjilat-jilat kasted tu hehehh ingat nak wat lagi le donat pun lembut aja dlm nya..resepi donat ni saya cuba dari dapur Zarina...penyediannya pun ringkas dan senang tq zarina izinkan sy copy resepi di sini ye


Resepi Donat Versi Zalin

500gm tepung gandum (tepung murah pun takpe..suka pakai tepung cap cempaka..)
50gm gula pasir
50gm margerin (suka pakai margerin pelangi..murah je..)
1 biji telur
1 1/2 sudu kecik yis kering (suka pakai mauripan..)
1 sudu kecik garam halus
1 sudu kecik baking powder
2 sudu kecik tepung susu (susu tepung anak umur lebih 1tahun pun boleh guna...susu Anlene takleh ye..)
250ml air suam (jangan panas sangat nanti yis mati..)

Cara-caranya:-
1.Bancuh air suam dengan gula...larutkan...pastu letak yis..biar sekejap (berbuih2)
2.Masukkan semua bahan dalam mixer...atau dalam bekas untuk yang nak uli pakai tangan
3.Kalau guna mixer uli 5 minit kelajuan sederhana..
4.Kalau guna tangan, lama sikit ye...sampai adunan tak melekat kat tangan
5.Tutup adunan...biar kembang selama 1 jam atau lebih...paling lama pun 3-4 jam...lama sangat nanti bau tapai pulak..
6.Adunan dah kembang baru la boleh dibulat-bulat macam kat tutorial tadi...

* Tabur sikit tepung kat dulang...kalau tak nanti melekat pulak donat tu dan susah nak angkat masa nak goreng nanti..
* Kalau adunan tu terlalu melekit (mungkin terlebih air atau telur besar sikit), renjis2 tepung sikit...kat tangan pun letak tepung...macam dalam gambar kat tutorial..donat tu ada tepung sikit2...banyak2 nanti keras pulak...
* Kalau dah goreng donat pastu rasa2 nak simpan lama, susun donat dalam bekas, lepastu bungkus pakai plastik wrap...jangan bagi masuk angin langsung...insyaAllah tahan lama lembutnya tu...


Bahan Kastard :
* 1 sudu besar tepung kastard
* 1 sudu besar gula kastor
* 2/3 cawan susu segar
* 15 g butter
* 2 sudu kecil esen vanila

Cara membuat inti kastard :
1. Satukan semua bahan untuk kastard kecuali esen vanila dan butter. Kacau rata dengan whisk dan masak atas api perlahan hingga pekat, padamkan api dan tuang esen vanila dan butter, sebatikan dan biarkan sejuk.

Potong tegah jagan sampai putus dan paipkan inti...

4 ulasan:

Kakzu berkata...

Wah sedapnya mesti cuba ni...

Kakzu berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
anymz berkata...

aduuuh,terliur akak tgk donut ni..tapi belum ada mood nak mendonut lagi..meh seru2 kat akak sikit..huhu

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak anymz heheh cepat dtg mood tu mmg bebaloi sdp kastednya..donat pun sdp

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More