Khamis, Mac 22, 2012

Sira Labu


Assalamualaikum, salam di pg Khamis ....lama x buat dessert hehe, n3 semlm punya dessert buat mkn petang2...terigin nak mkn manisan dari pantai timur, npk labu kat tesco puchong besar juga...terus sambar...hemmm buat dlm setengah biji aje... belah ikut alur dpt 6 kerat...tp siranya sy buat x manis sangat tau, sy tambah gula pasir putih tu dlm 3 sudu, kira secukup manis...gula merah tu pun bukannya manis sangat pun...masa masak siri ni bau daun pandan sikit punya wangi kata kooooooo....mmg cantik x hancur pun sbb di rendam sama air kapur 2 jam...cantik lembut masaknya....tp nak mkn ni kena lah sediakan air kosong yeee..kalau nak buat air manis pun biarlah manis2 buah hehehe, ada tu suka mkn siri ni sejuk2..pada saya kedua2nya pun boleh,  x sempat nak simpan sejuk dan kena ngap... ada bebagai sira, sira pisang, ubi kayu, ubi keledek semunya sdp2 belaka...tp pilihan saya sira labu leee... resepi kita ambik dari dapur Cendana kasih....tq...

SIRA LABU
Resepi :  LizaComel-MyR
Sumber : Cendana Kasih

Bahan-bahan
1 biji labu
sedikit kapur makan
gula melaka
daun pandan
air
~ sheila tambah 3 sudu gula pasir

Cara-cara
Labu dibersihkan dan dipotong
Lumur labu dengan kapur makan selama 15 minit (ini untuk mengeraskan labu tu)
Cuci labu bersih-bersih dan masukkan dalam periuk.
Masukkan juga daun pandan dan gula melaka.
Renjis sedikit air dalam periuk (kalau suka kuah, letak ler air lebih sikit pun takpe) ~ sheila buat ada sikit kuah
Masak labu dengan api perlahan selama 30 minit.
Siap dan bolehlah disejukkan dahulu sebelum makan.

18 ulasan:

kakna berkata...

suka...
terasa kemanisannya..bersama labu yang lembut dan gebu dalam mulut.nyaman..

CT Delima berkata...

As'alam Sheila

labu k.ct masih tergolek dalam peti sejuk. ingat nak buat kek aje. Tapi tengok Shiela buat dessert ni macam sedap kan. Tapi nak buat kang anak2 jakunlah tak nak makan. ada lagi tak, nak sikitttt!

Watierman berkata...

Assalam Dik Shiela....oh mak aiii padanlah banyak labu di Tesco ....musim agaknya...hrmmm terasa manis sira labu tu ....

Kalau mak mertua Akak...dapat labu tu dah jadi serawa @ pengat dah...Akak lak dok teringat pie!!! hehe dasar tekak tak sedar diri...menu mat salleh lak dok teringat..sudukan sikit untuk Akak rasa Dik!

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

pernah makan.. mmg sedapp!! orang belah2 kelantan kerap buat ni.. tp aritu akak mkn umah mak sedara hubby org pahang.. kira jiran2 gakla tu kan ngan kelantan.. heee...

Mimiey.. (^-^) berkata...

sedapnya akak...
kita same la kak...
mie pn baru je buat sira labu ni tapi xpublishla...
2hari berturut2 buat...hehheheh....
tapi mie punya mie buang kulit die...
sbb maklong mie msk buang kulit...

ijayuji berkata...

Salam kak sheila! sira labu? mcm makanan org jepun ehehe.. dia manis kan kan, klu kita malas kita beli ajer yg jepun punyer tuuu tp rasa lain kot sbb penggunaan gula, kita ada labu dlm sebok tuu, tp labu dah siap belah2 eheheh...

Chah berkata...

Sheila, aduh apa2 bahan yg guna labuu mmg terbaik!!

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Teringat bulan puasa.Sebab kak Rossuka sira labu atau sira pisang dibulan puasa.

Mas berkata...

kak sheila...
sedappnya tengokkkk labu tu disira...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kakna suka ye aka rajin buat yee mmg sng aje buatnya

Sheila Shafeareen berkata...

W'salam Kak Ct....hemm saya pun buat utk saya dan ank2 juga suami mkn sikit aje..tp sdp kan lepas le hajat nnt kempunan hehhe

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam kak Watie dah lama sangat nak mkn sira labu ni...tu yg buat..je kak kat tesco byk labu tu yg saya sambar...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Kat Mardiha heheh yee manu org kelantan ni...biasa kalu kenduri2 kat sana adalah yg buat sira..kat pahang pun selalu juga npk org jual kat pekan sari

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Mimwy ..ohh yeke baru buat sdp kan lembut dan empok ingat nnt nak try sira pisang or ubi pulak

Sheila Shafeareen berkata...

Hai ika yee sama lebih kuran siam dan kelantan ada dessert yg manis2...sdp tau ubaye kalau rajin

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Chah ye mapa jenis resepi yg berasaskan labu mmg sdp kan

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak Ros yee kalu di sebelah pantai timur bulan posa mmg byk jumpa bebagai jenis sira ni....

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Mas mmg sdp akk suka buat bg empok baru sdp mkn...ingat nnt nak buat sira pisang pulak

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More