Salam utk semua, besiaran di pg rabu yg dingin, pepagi subuh hujan turun dgn lebat..tp kita tetap bagun awal tau menyelesaikan tugas2 harian yg telah di amanahkan kuang kuang kuang ...hemmm tayang kek ubi kayu...betapa ketingalan jauhnya kita yeee...rupanya ramai juga yg sudah mencuba kek ubi kayu ni...negok kat pos MyR bederat kekawan dah buat....kita membako kek ni mlm td, pg yg dingin leh le resmi buat utk sarapan......hem keknya sdp, rasa ubi kayu tetap ada, x berhampas sbb kita blande halus dan perah air sagunya...kek ni ada sikit lembab2..tp tetap gebus...nak tahu rasanya kenalah buat yeeee... resepi kita terus ambik di MyR dari Along Roz, tq Kak Along Roz kita ambik dan copy di sini ye....
KEK UBI KAYU
Resepi By : Along Roz - MyR
Bahan-bahan ( 9 inchi persegi )
- 1½ cawan (375g) Mentega
- 1½ cawan Gula Halus
- 5 biji Telur
- 1½ cawan Tepung
- ½ tin Susu manis
- 1 sudu makan Baking Powder
- 3 cawan Ubikayu (sagat & tapis)
- 1 sudu makan Vanilla
ubi kayu yg telah di blande dan perah airnya
Cara-cara
- Pukul Mentega & Gula sehingga kembang. Masukkan Telur satu-persatu sambil di pukul. Masukkan Tepung, Susu pekat, Baking Powder sambil di pukul. Masukkan Ubikayu & akhir sekali Vanilla. Sedikit pewarna kuning jika suka.
- Bakar 175 Celcius, selama 45-50 minit sehingga masak.
9 ulasan:
tadi masuk umah Cik Manggis ada kuih berasaskan ubi kayu...sinipun ada kek ubi kayu! saya pernah makan, tp tk pernah buat...teringin pulak nak rasa lagi...dh la anggun je mabel2 ijo tu...
Jadi jugak buat ye Kak..nampak sedap tu..rasa sepotong..he3
rajinnya Kak Sheila, kita tak mampu rajin macam ni..
wah.. sheila..
rajin ibu muda ni.lain dari yang lainkan.
Assalam Sheila...menarik pulak tengok kek ubi kayu tuh...tp malas tul nak menyagat/parut ubinya...ada belen ubi x, kasi akak...nak try buat gak laa...hehehee...*wat muka seposen*
kak sheila..
nak 10 ketoiiiiii....
Cantik nya.... lama dah Along tak buat - fevret hubby Along ni. TQ sudi cuba & promote.
tak pernah mkn kek ubi kayu..mesti cuba nih..
Boleh kukus x...
Catat Ulasan