Besiaran di petanh khamis...alhamdulilaha siap juga manu utk teh time petang ni...npknya hujan pun dah turun tu elok leee pas solat Asar kita lepak sambil ngap ngap...untung le kalau dapat geng yg tayang resepi di pagi2 hari...petang dah ada ider nak buat kuih hehehehe...roti yg betul2 lembut naik beganda2.... warna pun cantik merah keledek.... bila dah letak inti peee naik lagi beganda besau gedabak jadinya ...seketul dah kenyang....makcik hari ni telebih sudah rajinnya... buat sampai dua jenis inti, manis dan pedas...inti kelapa dan sambal sardin, petang ni bancuh milo o aje.......Tq Izah Daut tayang resepi pagi td,,,akk dah cuba.... roti yg terbaik...izin copy resepi ye utk buat rujukan...mana tahu terigin nak buat lg....
Inti kelapa manis
Inti sambal sardin
Resepi by: izah
Bahannya:
200 gm tepung roti @ gandum
1 3/4 sk yis mauripan
3 sb gula
1/4 sk garam halus
2/3 sk baking powder
2 sb mentega @ marjerin
1 biji telur
1/4 cwn puree keledek
8-10 sb air *bergantung semasa menguli
yg ada npk kuning2 tu isi keledek
Satukan tepung, yis, gula, baking powder dan garam dalam mangkuik besar.
Kacau sebati.
Buat 'perigi' di tengah2 tepung.
Masukkan telur , mentega dan puree.
Gaul dengan tangan perlahan2 sambil masukkan air sesudu demi sesudu.
Bila dapat doh yang elok diuli, uli hingga licin.
Perap doh dlm bekas bertutup sehingga doh naik 2x ganda.
Kemudian, tumbuk doh untuk kluarkan angin.
Ambil doh bulat kecil dan intikan dengan inti kesukaan masing2.
Buat sehinga habis dan biarkan roti kembang sedikit dlm 20 minit.
Kemudian baru digoreng menggunakan api kecil supaya masak sehingga kebahagian dlm roti.
Angkat n hidang.
*puree: ialah keledek yang dikisar bersama sedikit air
10 ulasan:
perhhhh...cepatnya kak sheila buat...
tabikkk la ngan akak..
ni yg buat mas pun tak sabo2 nak try..
gebussnya roti goreng tu,..
Hai Mas kebetulan semua bhn2 ada kar rumah......roti ni lembut dah letak puree pun lembut kena tambah sikit lg tepung....itu pun dpt byk
akk guna tepung apa kak? tak yah dah tmbh air ye kak? hihhi... tak pe selmt sebb uli tngan kn. sebbtu donut suke guna tangn je uli kn. cantik tu kak. gebu sedap nya inti sadin. tq sudi mncube
Hai Izah akk guna tepung gandum...yepp sbb puree tu dah ada air letak sikit aje kalau nak tambah..tu pun dah lembut..naik beganda2 hehheh tq kongsi resepi
wah! dah sampai sini ...
wahhh best la akak nih..cepat betul mencuba..:)
nmpk lembut dan sedapnyer...
hai q heheh kalau ada bahn mmg laju membuatnya...nak pulak bira kekawan tayang pada sebelah pagi so sebelah petang dah ada ider nak buat kuih
Hai Idah yep mmg lembut dan sdp...x ber minyak....rasanya kalu guna ubi jepun pun boleh juga...
Hai Mala heheh buat tau mmg sdp roti ni...tp laku yg inti pedas...nak letak inti kaya pun sdp
Catat Ulasan