Sabtu, Mac 03, 2012

Mee Kicap


Assalamualaikum semua, besiaran di hari sabtu..apa agenda hari ni...makan luar ke...haaa npknya awal2 bulan ni ada yg gi cari brg2 dapur atau shopping2 gitu...... Saya pagi sampai tghari x kemana sbb ank bujang sekolah ada ujian bulanan........petang2 nnt kot baru keluar....tpkan rasanya mcm nak mendung balik aje....x pelah....nak buat cam nekannnnn......ok bebalik pada manu diatas tghari ni buat masak jenis Chinese food pulak, mee kicap di mkn besama sup sekali....pestime mkn mee kicap ni...sebenarnyakan kita tigin nak mkn mee kicap ni, jumpa le masa singah di R&R Awan Besar minggu lepas....sampai aje terus oder mee kicap... tp dah habis mee nya...kempunan lah pulak....hari ni ada kesempatan jln2 cari2 jumpa lah resepinya kat rmh Che'iza ..apa lg terus le operasi....rupanya ramai juga kekawan yg lain dah mencuba...Quinnie, Hana, Yani, Aziemas.....mee kicap ni di lawankan sama sup...mmg sesuai...npk cam simple kan tp kuah kicapnya sdp....ditumis dulu...hemm semerbak bau bawang putih....ok x nak legah2 lg jom mkn dulu.....Tq resepi ye...


MEE KICAP
Resepi : Che'iza MyR
Resepi : Che'iza -pangkin.blog

Bahan-bahan ( 2 org ) - sheila buat lebih

* 250 gm mee kuning
* lbh kurang 40-50 gm taugeh

KUAH
* 2 biji bawang putih diracik halus
* 1 sb minyak masak
* 1cm halia ditumbuk
* 3 sb kicap manis
* 3 sb sos tiram
* 1 sk kicap pekat
* 1 sk pati ikan bilis (saya guna brand tumix)
* sedikit lada sulah
* 1 cwn air
* garam n sedikit gula kalau perlu......

SUP
* 1 biji bawang merah
* 1 ulas bwg putih
* 3 cwn air
* 1 sk pati ikan bilis
* fish cake n fish ball
* sedikit lada sulah n garam

Cara-cara
1. Panaskan minyak... tumis bawang putih hingga kekuningan n garing... Kuarkan bawang putih. (Jgn buang akan tabur kat mee nanti.....). Kita akan dpt minyak bawang putih....
2. Dgn minyak tadi tumis halia hingga naik bau masukkkan kicap manis, sos tiram, air n kicap pekat. Biar mendidih...3. Masukkan lada sulah, pati ikan bilis n garam n gula kalau sos tiram tak masin. Biar hingga kuah pekat.... Siap, matikan api.
4. *UTK SUP*
5. Tumis bawang merah n bawang putih hingga naik bau masukkan air... biar mendidih, letak pati ikan bilis lada sulah, fishball, fish cake n sikit garam... biar mendidih n siap...
6. Celur mee n taugeh... tapis...letak kat pinggan n tuang kuah kicap..... tabur ngan daun bawang, bawang putih goreng... Siap tuk dihidang......
7. Hidang bersama sup n lada kicap..... Biasanya saya suka mkn ngan ayam hainan

Mgg sdp lah resepini...sapa x cuba lagi perlu try buat.....npk gayanga semua leh terima ....

8 ulasan:

Cendana Kasih berkata...

ermmm...sedapnyer..ingat esok pagi nk g breakfast mee kicap kat BAngsar

Sheila Shafeareen berkata...

hai CK mmg sdp kuih kicap ni..penyediaanpun simple...semua suka.....

Hanim berkata...

Cam best je n simple plak tu. Saya penah mkn kat RnR mane tah, lupe plak tp xsedap....kuah kicap die pekat tol cam tuang kicap trus jer. Bila2 tringin plak leh pa cuba yg ni....

quinnie berkata...

waahhh sedapnya..kita suka sgt mee kicap nih.....tapi tang sup nya kita tak jumpa lagi cam yg org jual...hehehhe...tang mee tu dah perfect dah...kekeke..

dZana berkata...

aslmkum shiela.. tak prnh mkn mee ni.. nmpk cam sedap sangat.. mmg dah terliur jugak ni.. masuk list dulu rspi..

Mas berkata...

Assalamualaikum n slm perkenalan...
Mas suka makanan yg ada kicap ni(hantu kicaplah katakan hihihi)
mee kicap tu mmg nampak menarik dan sedap. Nanti ada kelapangan nak trylah :)

Yatie berkata...

tq berkongsi resepi..mmng resepi mee kicap mcm nilah yg yatie cari..,,mmng kena cuba ni..

Unknown berkata...

mane nk dpt mee kicap nie yer?ade sape2 bleh bantu...sthu sy kat ipoh jer ade nie area kl/selangor x thu plak

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More