Isnin, Mac 12, 2012

Kek Coklat Chip


Salam besiaran di hari isnin, dah lama x buat kek.... khas buat utk ank2 yg becuti, mmg semua suka kek yg letak coklat, belek punya belek bekenan pulak kat resepi yg simple ni....kebetulan bahan2 pun ada....mula tu pikir juga tentu kek ni basan2 dan lembab2 sikit sbb npk ada mengunakan susu cair....sy suka kek2 yg lembab2 cam ni x le kering sangat...dan satu lg x mengunakan telur...nak juga try.....asalnya kek ni kek coklat rise tp telah di ubah coklat rise nya pada coklat chip....Anna ingat lg tak pada kek ni......lupa lah tu... ni akk dah buat seperti yg di cetakan smlm... mmg sdp negok tu atasnya garing...cuma sy tambah  3 sudu serbuk milo bg gelap sikit.....


KEK COKLAT CHIP
Resepi : Palatable
Sumber : Anna Qawina AzZahra

Bahan-bahan :
2 cawan tepung serbaguna *Ana guna tepung gandum cap Sauh je
3/4 cawan gula *Ana guna gula kastor
1 cawan susu *Ana guna susu cair
1/2 mentega lembut
1/2 cawan chip.chocolate *Asal resepi letak chocolate rice
1 sdt baking powder
1/4 sdt soda bikarbonat
1 sdt esen vanila
* sheila tambah 3 sdb serbuk milo

Cara-caranya :-
Ayak tepung, baking poeder & soda bikarbonat di dalam mangkuk adunan.
Panaskan oven dgn suhu 180'C(bergantung oven masing2)
Campurkan bahan diayak tadi bersama choc.chip @ choc.rise. Gaul biar bercampur.
Pukul mentega, esen vanila & gula sampai sebati kemudian tambahkan susu cair.
Masukkan campuran tepung & chip choc. tadi, gaul sebati.
Masukkan ke dalam loyang yang digriskan dan bakar sampai masak (cucuk kat tengah2 guna lidi, kalau lidi keluar bersih tandanya kek dah masak)
Keluarkan dari oven dan biarkan lebih kurang 5 minit kemudian keluarkan dari loyang.
*Ana guna oven ELBA..cuma guna api bawah dengan suhu 165'C selama +/-30 minit*

3 ulasan:

tun_telani berkata...

kek tu nmpk sgt moist!... especially kat gambar last tu. suka resepi yg simple2 gini.

Sheila Shafeareen berkata...

hai tun kek ni sdp lemak2 susu lg di simpan 2 hari pun sdp lg....lembab x kering..akk suka kek cam ni

quinnie berkata...

rajinnya kak buat kek..saya tak dek org nak tolong makan...huhuhu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More