Salam besiaran buat semua di pg jumaat yg mulia..hemmm kejap aja dan masuk hujung minggu...atvt minggu ni pun penuh ...melayan ank2 dan ank buah yg dtg ...si keci pun x berapa sihat kejap meragam, kejap elok demam nya kejap2 dtg balik panasnya....apa pun ank2 tetap di depan mata tejaga elok Alhamdullilah...ok pg ni sempat le buat sarapan cucur bom manis yg dah beberapa kali buat...Mr.N pun sempat bawa tapau....nak buat cucur ni kena awal2 sikit bagun maklum le nak perap adunan bg naik... buat lebih simpan utk org belakang ahamm kita guna bahasa org dulu2 hehehe, penghuni dlm rmh ni ramai masih belum bagun lagi tu....nnt dah bagun dan mandi sure serbu makanan punya...
CUCUR BOM MANIS
Sumber : daun_kesum@Jurnal Alkiram
Bom Manis by AnnaQawina
1 sdt yis
1 cawan tepung gandum
2 sdb gula
3 sdb susu pekat manis
secubit garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng
Cara-cara :
Campurkan yis, gula, susu & sedikit air..larutkan..Ana biar sampai pekat berbuih.
Campurkan campuran yis tadi ke dalam tepung gandum, tambah kan sedikit air, agak2 macam nak buat jemput2 biasa tu le.
Perap aduna dalam 1-2 jam bagi mendapatkan sarang yang cantik & kuih jadi bulat masa menggoreng
Panaskan minyak masak.
Sebelum menggoreng, tambahkan secubit garam ke dalam adunan & goreng hingga keperangan.
5 ulasan:
pagi kak..lamanya tak menyucur..hehe..sedap2..buat skali makan berkali2..huhu..kopi O ada?
hai Anna yeep betullll time cuti2 ni ramai ank sedara yg datang so buat cucur bebaloi npknya....
Morning Kak...sedap cucur bom tu..dah lama x makan..nnt balik keje boleh buat nie..
salam sheila..
selalu datang tapi tak boleh masuk.hari ni dapat juga masuk.
kakna pun baru buat untuk anak2.
Kenyang ni kalau dapat 3-4 ketu; cucur bom dengan secawan minuman panas!
Catat Ulasan