Rabu, Februari 29, 2012

Donat Suria 2


Salam besiaran...dah rabu yeee kejap ajak kan, last day date 29hb feb nak jumpa tunggu empat tahun lg yeeee...ok utk minum petang hari ni saya buat kuih donat suria lg...rasanya lama dah x mendonat....ada bebagai resepi donat di pasaran skrg mmg x tau mana satu nak pilih semuanya npk sdp2 belaka... megikut citarasa masing2,  tapi bagi saya lahkan... saya pilih resepi yg mudah2 aje...satu lg kalau letak yg bukan2 nnt takut x menjadi naik gebus pulak..... donat suria ni saya pernah buat sekali lama dah ada di sini...hari ni buat lg.....time panas2 sdp tu nak pulak mkn selepas hujan hemmm mari2, air teh o panas pun dah siap bancuh...jemputtt sekali

bahagian yg bebola kecik tu sekali saya grg...npk cutekan....

DONAT SURIA
Resepi: Pn Suria
Sumber: Yatie

Bahan A
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 sdb susu tepung
  • 3 sdb lemak sayuran (shotening)
  • 3 sdb gula casted
Bahan B
  • 200ml air suam
  • 2 sdt instant yeast
  • => 20ml air tambahan jika perlu, begantung pd jenis tepung
 Adunan donat suria yg telah naik boleh le di goreng....
    • Satukan bahan A, masukan bahan B kedalam A
    • Masukan air tambah jika perlu kemudian uli doh hingga licin dan lembut
    • Terus terap atau bulat-bulatkan dan letak inti pilihan
    • Perap hingga dua kali ganda naik selama 30 minit
    • Goreng dgn api sederhana hingga warna coklat keemasan
    • Salutkan dgn gula atau coklat cair

    7 ulasan:

    rahel berkata...

    Wah..montok2 semua donut ni..dah ada yang punya k? klu belum..gue mau...

    Hanim berkata...

    Salam..mulusnya donut tu....mkn petang2 ngan kopi O pon sedap ni hehehe. Nak tanya yg talam roti paun tu kena guna santan kotak ye?

    tun_telani berkata...

    nasib baik semalma dh mendonat, kalau x sure terkenang2 kat donat tgk donat kak sheila nih.

    Sheila Shafeareen berkata...

    hai rahel heheh monyok mcm tuan yg buat jugak hehhe

    Sheila Shafeareen berkata...

    hai tun dah buat semlm yeee.....kalau tahu buta akk terjah dulu

    Sheila Shafeareen berkata...

    salam hanim garing di luar lembuat di dlm..utk talam roti tu boleh juga pakai santan kotak tp tambah dgan air utk dapatkan sukatan dlm resepi

    Naz / Nadz COSK berkata...

    Assallamualaikum kak Sheila..
    montok2 dan debab2 donut akak..
    Naz dok terliur tgk kerabu akak kat bawah tu..

    Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More