Rabu, Mac 28, 2012

Bun Tuna


Salam besiaran sekali lg di petang hari gila meroti pulak skrg ni...bila dah sedp menjadi, tu yg x nak behenti kan...pemintaan jgn ckp lahhh suruh buat memanjang...lg pun cpt laku roti moti ni hihi...kepuasannya sbb di uli gan tanggan pehhhhh....boleh kecik lengan kita hahaha...masih menggunakan resepi yg sama mcm kita buat roti sosej pintal tu, guna Basic Dough dari Kak Nor..bentuk Love tu bukan main bam bam lg jadinya....letak tuna pehhh sdp....nak letak sardin pun boleh.....


Roti Basic Dough
Resepi : Kak Nor
Sumber : Mas Duniaku
Bahan :
380gm tepung high protein (tpg roti) - Mas guna tepung gandum ~ Shila pun sama
3 sudu besar susu tepung - tak letak
80 gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A - dikocok siket dgn garfu
100 ml air - Mas guna susu segar suam kuku  ~ sheila pun sama 
100 gm water roux
1/2 sudu kecil garam
30 gm butter - Mas guna marjerin
30 gm shortening
Cara membuatnya :
Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
Biarkan sehingga proses menguli selesai.
Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.
# Kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.
Boleh tengok disini untuk Kaedah menguli menggunakan tangan.
Sheila uli guna tangan aje..puas rasanya....

Inti Tuna
1 tin tuna dlm tin/ ikan Sardin - kalau guna ikan sardin buang sosnya
2 sudu Mayonis
1 sdk lada sulah
Sedikit garam
~ Satukan kesemuanya dlm bekas dan gaul rata


14 ulasan:

Mas berkata...

amboiii kak..
sekarang nie makin rajinn meroti...
roti pun cantikk menggebu jerk tau...
aku uli manual ke....

bun tuna tu..
serius menggoda....

Amie berkata...

Assalamualaikum Sheila,
kalau dah ada bun montel2 depan mata, sure tolak makan nasi malam ni...

Nazrah berkata...

lamanya tak meronda ronda kat rumah awak.... tiba tiba nampak roti plak...teringin

Cendana Kasih berkata...

alamak..lama dah tak buat roti, asyik beli jer yang inti coklat dan jagung tu... BM bekerja setiap hari, tp merotinyer idak...buat donut jer...

Watierman berkata...

Assalam Dik Shiela....wah rajin nya meroti....Akak masih menahan nafsu sebab pemakan tegar tak ada di rumah, Akak tgh kurangkan pengambilan tepung,....nak sebiji....!!

K.Nor berkata...

sheil, best tu dgn inti yg banyak gitu.. mmg lembut roti guna water roux ni kan.. anak2 mmg suka makan roti yg baru keluar oven.. best jer :)

mekasih sudi buat lagi resipi ni ya.. :)

kakna berkata...

salam pagi sheila..
kakna terlambat datang ni.. tentu dah habis..

sedap tu letak banyak2 tuna.

hana berkata...

dah lama tak wat roti gune water roux... sbb mls nak godeh2.. hihihi... tp pesen tuna akak nih menggoda jiwa raga lah! nak cube lah... thanx kak...

quinnie berkata...

huhuhu..sedapnya bun...saya paling suka inti tuna..dah lama nya tak beli tuna...buat sandwish pun sedap...hehhehe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Mas lambat balas banyak koje ni...sdp letak tuna mmg laku..lepas sebijik2 habis
akk ulu tanggan aje....

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam kak Aimie ehhe ebtul tu mkn ni pun kenyang....nak pulak letak inti mcm ni mmg sdp kak

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Nazrah ehheh ronda merempit kat sini yee...rotimc ni mmg semua suka nak pulak ada inti

Sheila Shafeareen berkata...

Cendana kasih tulah ni kes geram dan tegah kemaruk meroti ni.... hehehdpt byk budak2 bawa bekal sekali

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam kak watie heheh budak2 ni mmg suka mkn roti2 cm ni so mama dia
apa lg laju jelah buat

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More