Ahad, Ogos 07, 2011

Puding Cendol


Assalamualaikum ....salam sejahtera di di pagi minggu....n3 juadah bebuka puasa ke6... smlm mmg x sempat nak jegok dapur kedua ni..... mula cadangnya beli cendol ingat nak buat air cendol aje...tup tup npk kat dapur kak Nor asa puding cendol, terus niat di hati ingin menerai...puas, puas dan puas bila dpat mkn dessert, tq Kak Nor izin copy resepi buat rujukan lg....


PUDING CENDOL
resipi :Ogy@Tuntung15
sumber : K.Nor@SecubitGaram


Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci )
Bagi Lapisan Bawah

500ml air
180gm gula pasir
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
500gm cendol
sedikit garam

Bagi Lapisan Atas
500ml air
200gm gula merah ~ k.nor guna campuran nisan dan gula merah
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
1 biji kuning telur
sedikit garam

Caranya :
Bagi Lapisan Bawah
Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastik (saiz plastik mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.

Bagi Lapisan Atas
Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
Kocok kuning telur didalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejap. Padamkan api.

Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan dibahagian tepi loyang. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.

## selalunya bila K.Nor buat puding ni, utk bahagian lapisan atas tu K.Nor akan tambah air sebanyak 100ml lagi sbb teksture asal tu agak keras sket bg K.Nor. K.Nor lebih suka teksture puding yg lebih lembut sket. Terpulang pada masing2 ya..

## utk lapisan bawah K.Nor hanya guna 1 cawan gula atau lebih kurang 12 sudu besar. Sbb K.Nor kurang suka manis2 sgt dan utk lapisan atas tu mmg kena rasa sendiri la kalau nk buat sbb jenis2 gula merah ni berbeza. Jadi tak leh nk bg tau sukatan yg tepat.

8 ulasan:

Ummi berkata...

Salam Sheila...waaah menyelerakan...akan semalam buat air cendol jek, teringin sangat...bila lak nak memuding nih..hehe

izahdaut berkata...

yang tang atas tu mcm agar gula merah lah nampak serdak2 telur tu kan.. uishh nak memuding jugak je rasanya

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam kak umi yee sy cadan mulanya pun nak buat air cendol tup tup npk kak nor buat tu yg dok menerai....

Sheila Shafeareen berkata...

Hai izah yeeee jadi serdak mcm agar2 gula merah...akk masukan sekali sebiji telur dlm tu..ikutkan resepi just masukan kuning telurkan....syg pulak nak buang

K.Nor berkata...

betul lah sheila, yg part gula merah tu jd cam agar2 santan kan.. tp ok jer bila makan tu :)

tun_telani berkata...

tiba2 terasa mcm nk makan cendol... sedap nyerr...

Sheila Shafeareen berkata...

ye kak Nor jd cam agar santan tu...lawa pulak bila belapis cam tu jd belumut pe pun rasa mmg mcm air cendol...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Tu hehheh ye akk pun kebetulan beli cendul cadangnya nak buat air...cepat gi cari cendol

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More