Isnin, Ogos 22, 2011

Popia Pedas (Untuk Raya)


Assalammualaikum...kemarin buat 2 jenis sekut....padahnya buat awal2 dah tingal suku balang hemmm rasanya nak sampai raya mmg x sempat le menjamu tetamu gan sekut buatan sendiri...puas dah simpan dan puas dah pesan x jln jugak...x pelah ada yg nak makan bg jelahhhh...so utk yg ni mmg dah buat lebih dan di asing kan dua bekas, satu utk mkn sendiri2 dan satu lg khas utk hari raya...yehhhhh siap juga.....kalau benda sdp kena buat lebih kan kan kan hehhehe x susah membuatnya, ank dara menolong cepat lah siap.....lebihan sambal tu disimpan ..mmg ada cadangan nak buat lg popia pedas ni....kalau ada yg suka manis2 boleh le di sira gan nestum atau Holicks...resepi dari Mas Duniaku tq yeee...sekeluarga suka kudap2 mcm ni..

Mula2 gulung kulit popia sampai habis

Siap di gulung, gunting serong-serong pulak

Goreng hingga kekuningan, pastu gaulkan dgn sambal yg di tumis tadi, masukan bijan gaul sebati bg semua besalut dan sejukan dlm bekas

Popia Pedas
Resepi : Mas DuniaKu


Bahan :
1 bungkus besar kulit popia
1 biji telur - pukul sikit / bancuhan tepung gandum pun boleh

Bahan untuk cili :
4 sudu besar cili kisar
1 biji sederhana bawang besar - dikisar
1 ulas bawang putih - dikisar
sedikit udang kering - tak nak letak pun tak pe
garam secukup rasa
sedikit kiub ikan bilis
5 sudu besar gula

Bahan sampingan :
ikan bilis - basuh, toskan dan goreng garing
kacang tanah - goreng tanpa minyak
bijan - goreng sikit tanpa minyak - sy letak bijan je

Cara membuatnya :
Ambik sehelai kulit popia dan gulung, kemudian lekatkan dengan telur / bancuhan tepung gandum.
Kemudian gunting serong - serong hingga habis dan goreng dalam minyak penuh hingga warna keperang - perangan.
Angkat dan toskan sebentar. Jangan biarkan terlalu lama diluar. Sesudah habis goreng semua popia terus buat sambal.
Tumis semua bahan2 kisar dan masukkan garam secukup rasa dan kiub ikan bilis, kacau, masukkan gula dan kacau lagi, biar hingga pekat dan gula hancur, tutup api dan terus tuang popia yang digoreng tadi, kacau sebati...masukkkan juga ikan bilis, kacang tanah dan tabur bijan jika suka.
Biarkan sejuk sebentar dan terus simpan dalam bekas bertutup rapat.





13 ulasan:

Sari Yusa Ibrahim berkata...

memang sedap, garing2 pedas manis kan

Sheila Shafeareen berkata...

haiSari yepp mmg betul ragup manis2 pedas...mmg cepat laku kudap2 cam ni

Hanim berkata...

makan ni memang best tp time nak buat tu yg lmbat kan huhuhu. nak menggulung tu lambat...

Mas berkata...

wahhh..memang nampak sangat sedappp la...
mas khamis ni baru buat...he3
tahu dah..klu buat awal3...
gerenti nak kene buat lagi..
malass betoi bab menggulung tu....
bab menguyah...memang syokk

Sheila Shafeareen berkata...

Hanim nak senang gulung gan lidi terus je gelek sampai hujung sapu telur..mkn mmg sdp

Sheila Shafeareen berkata...

ye mas akk pun nak but lagi rasa cam x cukup ingat nak buat yg nestum jugak...bg byk perasa..akk gulun cepat pakai lidi ank dara tolong kopekkan kulit, sepat siap nya

tun_telani berkata...

kak sheila.. fuhh.. mmg sedap nih.. kalau kt umah tun pun, kalau wat awal, mmg x sempat raya nih. nk buatnyer punyer la lama, sekali bawa balang depan tv, terus habis.. haha

Juwita Jamaludin berkata...

kak sheila.. sedapnya nampak.. ita suka yang pedas2 macam nimakan tak berhenti

Sheila Shafeareen berkata...

Salam tu betul tu sbb tu akk buat dua balang satu utk mkn dan satu utk simpan raya..ni pun ada yg x cukup ingat nk buat lagi lah hehheh

Sheila Shafeareen berkata...

Hai juwita heheh sdp kan yg pedas2 gini..nak kata pedas2 manis tu...akk nak buat lg yg versi nestum utk budak2 dtg pulak....

Tanpa Nama berkata...

nak tanya, kenapa saya buat pagi tadi, malam nak try makan after berbuka, tapi dah lemau..mana silap saya? bantua diperlukan...

Cahaya Mata berkata...

salam..kak sya nk tnye.. np eh bile sye wat, bile try je mcm lemau eh? huhu

Tanpa Nama berkata...

kenapa sy buat jd lembik popia tu?

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More