Assalamualaikum...Semalam tuan rumah cuti dari masuk dapur..tp hari ni kena betugas seperti biasa hehehe, ok inilah dessert juadah kami sekeluarga utk bebuka puasa hari ni ....mmg sdp dan lembut...tp bukan lembik yeee...ehhh betul ke ayat kita ni lembut tp x lembik hehhe...kira boleh lah dibayangkan tu ye....bulan posa ni kita pun ada npk kekawan yg dah buat dessert ni, alkisahnya Mr.N kita pulak jarang mkn puding2 cam ni, tp tadi bila pekena segelas nak segelas lagi wah wah wah kira sdp lah tukan....tq Kak Nor, saya ingat raya nnt sesuai lah buat Puding Tauhu ni bg jamu kekawan yg datang beraya, apa pun kita mmg suka puding2 yg bekuah gini, izinkan copy resepi ye, tq sekali lagi.....
PUDING TAUHU
resipi original: K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
utk puding:
1 paket agar2 serbuk@10gm sepaket
6 1/2 cawan air
1 1/2 sudu besar gula
1/2 cawan santan
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair
secubit garam
1 helai daun pandan
utk kuah:
1 tin laici
1 tin air (guna tin laici sebagai penyukat)
3 - 4 sudu besar gula
Cara:
utk buat puding:
Masak air bersama serbuk agar2 dan gula serta daun pandan hingga mendidih.
Masukkan santan, susu pekat, susu cair dan garam.
Masak lagi hingga hampir mendidih (keluar wap yg banyak) dan padamkan api. Biarkan hingga suam.
Tapiskan ke dalam sebuah bekas lain dan bolehlah dituangkan ke dalam acuan yg disukai.
Biarkan sejuk dan masukkan kedalam peti ais sehingga hendak dihidankan.
Utk kuah:
Asingkan laici ke dalam bekas berasingan dan siat2kan sedikit.
Masak air laici bersama 1 tin air dan gula hingga mendidih.
Biarkan sejuk
Masukkan ke dalam peti ais dan biarkan betul2 sejuk sebelum menghidang.
Cara menghidang:
Letakkan puding ke dalam sebuah mangkuk dan letakkan juga laici yg disiat tadi.
Tuangkan kuah dan puding sedia utk dimakan.
* puding ni boleh juga kalau nak dimakan dgn fruit coktail, cuma gantikan laici tu dgn fruit coktail ya.. bahan2 utk kuah tu yg lain2nya boleh guna sama cam dlm resipi.
14 ulasan:
This is one of my fav dessert now. Baru hari tu buat...rasa nak ngap lagi!
Sedapnya tgk puding ngan laici tu dear...;)
alhamdulillah.. dah buat pun puding laici ya.. senyum k.nor baca yg suami sheila yg tak suka puding pun sukakan puding ni.. payah org nak tolak puding ni sebenarnya. mmg sedap dan laju jer masuk anak tekak kan..
Sheila...
Aduhai!...tergoda lagi kak cek ngan puding ni...tgk ramai kengkawan sume buat...teringin lak nak buat...sedap...sedapnya...:)
Hai Love yes the best puding..i ingat nnt raya nak buat lagi lah....
Hai kak Nor tulah pasalnya dari suami x mkn terus jd minat katanya ada rasa susu n santan tu yg buat sdp pastu bekuah laici...rasa pun x lah manis sangat
Hai Cik Cek hehehhhe buat tau mmg tersangat sdp puding ni...rasa susu...yep kekawan yg lain pun dah mencubanya
tun pun dh beli agar2 nk wat niiii ^^ tp dpt byk kan.. kalau buat 1 adunan sape laa nk mkn. kt umah ni berdua je. tu yg leceh sket tu bila nk wat puding ni.. kalau bln x pose blh jugak mkn time minum petang n masa duk saje2 dpn tv. puasa2 ni, mkn time berbuka je, pastu yg balance wat hiasan dlm peti. umah tun xde jiran kiri kanan.. kalau nk kasi jiran kene gi blok sebelah, segan la nnti semua org nmpk bw kuih, tp bg 1-2 rumah je.. huhu.. eh, panjang pulak luahan perasaan tun. hihi
Cute looking pudding, perfect for Iftar.
kak sheila.. baru semalam post entry ni ..dah buat minggu lepas.. sedap suka ..:)
salam kak sheila!! terbaeekkk puding nii! tak berat sgt rasa dia sgt2 lite, suke sbb berkuah satu hal hihihi...
Hai th hehe luah perasaan ye heheh ok x pe tun tungu le kalau buat mkn2 nnt atau buat jamuan raya boleh buat puding ni bg kekaean rasa same
Hau Umm- yessss mmg sdp i like
Hai Juwita yeee akk pun suka negok puding yg ita buat tu menarik warna kuihnya jadi timbul pulak puding2 tu cun
w'salam ika ye mmg terbaik....x lembik, lembut kenyal2 aje...nak buat lg
Catat Ulasan